latinica  ћирилица
28/11/2020 |  15:04 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Смрт Марадоне је ујединила свијет

Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да је смрт легендарног фудбалера Дијега Марадоне, о коме је 2008. године снимио филм и који му је био пријатељ, ујединила свијет.
Емир Кустурица и Армандо Дијего Марадона - Фото: AFP
Емир Кустурица и Армандо Дијего МарадонаФото: AFP

- Не памтим да ли је у посљедњем вијеку постајала оваква жалост - од Аргентине преко Сомалије до Србије. Док је свијет подијељен вирусом, Бог нас је спојио у болу и расплакао нас - рекао је Кустурица за италијанску "Газету".

Он је открио детаље снимања филма са Марадоном, те истакао како говори о блискости. "Обојица смо дошли са улице, из предграђа, ја из Сарајева, он из Буенос Ајреса и знали смо тежину таквог одрастања и преживљавања на рубовима града. Ипак, није било увијек једноставно радити са њим, јер је знао да буде неукротив, као на терену", рекао је Кустурица.

Он се присјетио да је једном отишао у Буенос Ајрес и да нису могли да пронађу Марадону, јер је тек тако нестао, а током боравка у Аргентини увјерио се и у врлине Марадоне.

Кустурица је рекао да је Марадона био љевичар, али прије свега инстинктивино, а да су "супермоћи" на терену биле "плаћене његовом зависношћу од дроге". "Уосталом, и данас многи цитирају његову изјаву: "Емире, замисли какав бих тек био да није било кокаина", навео је Кустурица.

Упитан за Марадонино саосјећање према породици, Кустурица је рекао да је легендарном фудбалру "мало заиста било жао, а да је мало глумио".

На констатацију да је Марадона на крају умро сам, Кустурица је рекао да је Марадона живио превише спонтано и инстиктивно.

- Можда му је фалило емотивно образовање, да никад не губи из вида важне односе - оцијенио је Кустурица.

О томе да ли би сличну филмску причу о животном путу могао да добије још неки играч, Кустурица је рекао да не би нико.

- Шта бих могао да кажем о Кристијану Роналду? Он је перфектан, зарађује брдо новца, али гдје је његова личност? Колико би прича ту могло да се исприча? Ниједна - закључио је Кустурица.

Дијего Марадона, који се сматра једним од најбољих фудбалера свих времена, преминуо је 25. новембра у 61. години живота.