latinica  ћирилица
28/11/2020 |  16:00 ⇒ 17:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Масовни протести у Француској због закона о снимању полиције

Широм Француске данас се одржавају протести због контроверзног закона о безбједности, који би ограничио дијељење снимака и фотографија полиције током акција.

Организовано је на десетине скупова против закона који је ове недјеље одобрио доњи дом парламента, али још чека "зелено свјетло" Сената, преноси АП.

Групе за грађанске слободе и новинари забринути су да ће та мјера зауставити слободу штампе и омогућити полицијској бруталности да остане неоткривена и некажњена.

Расправа се поново покренула посљедњих дана, након што су се појавили снимци француских полицајаца који су претукли црнца, што је изазвало негодовање широм земље.

Француски предсједник Емануел Макрон огласио се јуче рекавши да су снимци "срамота за нас".

Видео који се појавио у четвртак показао је премлаћивање музичког продуцента Мишела Зеклера, након снимака бруталне полицијске евакуације миграната у уторак у Паризу.

Полицајци умијешани у премлаћивање Зеклера суспендовани су док се не спроведе интерна полицијска истрага.

Члан 24. новог закона инкриминише објављивање слика дежурних полицајаца са намјером да оштети њихов "физички или психолошки интегритет". Свако ко је проглашен кривим, могао би бити осуђен на казну затвора до годину дана и казну од 45.000 евра.

Демонстранти који позивају на повлачење закона, тврде да се он противи "основним јавним слободама њихове демократије".

Премијер Жан Кастекс најавио је да ће именовати комисију за преправку спорног члана 24, али се повукао због критика посланика.

Очекује се да ће комисија до почетка сљедеће године дати нове приједлоге о односу медија и полиције.