latinica  ћирилица
28/11/2020 |  17:14 ⇒ 18:51 | Аутор: Вечерње новости

Црна Гора протјерала амбасадора Србије

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.
Владимир Божовић са мандатаром за састав нове владе ЦГ Здравком Кривокапићем -
Владимир Божовић са мандатаром за састав нове владе ЦГ Здравком Кривокапићем

Ово је саопштено из Министарства иностраних послова Црне Горе, преносе Вијести.

- Након дужег и континуираног мијешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао "ослобођењем" и "слободном вољом" црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство - наводи се у саопштењу.

Они су казали да је тиме, такође, унизио и највише законодавно и представничко тијело - Скупштину Црне Горе, која је 29. новембра 2018. усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош.

- Министарство спољних послова Црне Горе је о овоме на уобичајени начин, нотом, обавијестило Министарство спољних послова Србије, а нота ће бити уручена и амбасадору Божовићу - наводи се у саопштењу.