latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:16 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Због пандемије пријети епидемија нелијечених онколошких обољења? (ВИДЕО)

Да ли нам због пандемије ковида 19, пријети епидемија запуштених, нелијечених онколошких обољења? Приједорски онколози кажу да су посљедице нелијечења онколошких обољења у региону фаталне и да је прмјетно да је страх од евентуалне заразе и код нас, нажалост често пресудан фактор за црну статистику.
Болница "Др Младен Стојановић" у Приједору - Фото: РТРС
Болница "Др Младен Стојановић" у ПриједоруФото: РТРС

Иако пандемија хара, живот није стао. Нажалост, нису нестале ни друге болести, попут оноколошких. На онколошком одјељењу у приједорској болници раде пуним капацитетом и новим околностима. Љекари кажу да подаци о обољелима из региона нису охрабрујући.

- ОД релевантних податке из региона имамо то да је Република Хрватска објавила да је од почетка ковид инфекције у Хрватској умрло око 7.000 онколошких пацијената, првенствено као поседљица нелијечења. Код нас, претпостављам да ти бројеви исто нису занемариви - истиче Борис Вујановић, начелник Онколошког одјељења Болнице "Др Младен Стојановић" у Приједору.

Због страха од евентуалне заразе, многи губе најважније битке. Приједорски онколози кажу да примјетно мањи број онколошких пацијената не долази на лијечење због страха од ковид инфекције.

- Велики број пацијената који је требало настави лијечење новоткривених тумора, нажалост, због страха од ковид 19 инфекције и других разлога, није нам се јавио. Неки се нису јавили ни до дана данас, док су се неки јавили поприлично касно - додаје доктор Вујановић.

При појави симптома, прва „станица“ су породични љекари. Иако су у Приједору ковид амбуланте изловане од објекта Дома здравља, бројне претраге отежава „ковид режим“ рада специјалистичких ординација.

- Ако постоји велики број пацијената који је позитиван и у тешком стању, болнице своје капацитете препуштају за ковид пацијенте и зато за неке друге пацијенте некад немате термин за претрагу, нема мјеста у болници. Због тога можда пацијенти одустају од прегледа и дођу само по упутницу - нагласила је начелница Службе породичне медицине Дома здравља Приједор Земира Ахмић.

Симптоми се не смију игнорисати, а онколошки пацијенти апелују да начин за њихово лијечење увијек и у свим околностима, мора да постоји. Према подацима онколога, код жена су најчешћи тумори дојке и гинеколошки тумори, а код мушкараца тумори плућа, дебелог цријева и простате.