latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:20 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Да ли ће мостарски Срби коначно бити враћени на политичку сцену? (ВИДЕО)

У току је предизборна кампања за локалне изборе у Мостару који су заказани за 20. децембар. Срби на изборе излазе са заједничком листом "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" чији је носилац Велибор Миливојевић, Мостарац, уважени хирург и човјек чија је жеља да Мостар буде град просперитета у коме ће сваки становник бити задовољан, а Срби коначно бити присутни и у политичком животу града.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

 Миливојевић у оквиру кампање обилази српске породице и заједно са њима сагледава проблеме и могућа рјешења како би, када уђу у градски парламент, а у то вјерују, могли да имају спремне приједлоге.

Овога пута Велибор Миливојевић је посјетио Жељушу, мјесто смјештено близу магистрале Мостар - Сарајево плодно је мостарско проградско насеље. Све што се засади, кажу становници, никне. Одувијек је било тако. Овдје од некада око 900 Срба, а данас живи њих око 300 међу којима има становника свих генерација.

- Ово је проградско мјесто гдје нажалост још увијек нису ријешени основни инфраструктурни проблеми и гдје се људи сналазе на разне начине и покушавају да одрже живот овдје - каже Миливојевић.

Предраг Дабић и његова супруга одлучили су овдје да живе. Обоје су факултетски образовани, али без посла. Ипак, то им није било препрека да се боре за своја права и права српске заједнице. Зато је Предраг одлучио да буде на заједничкој листи и да свој допринос историјској шанси да Срби добију свог представника у Градском вијећу Мостара.

- Дефинитивно би било помака с обзиром да све ове године имамо четири редставника Срба који гледају само свој интерес. Ове године изашли смо са једном позитивном причом и покртенули омладину који желе да остане на овим просторима - каже Дабић.

У Жељуши са породицом живи Јелена Дабић. Има тромјесечну бебу којој она и супруг стварају услове за живот. Жеља им је да Срби добију свог аутентичног представника и да се он бори за њихова права која су, управо због тога што их нико није представљао на прави начин, угрожена.

- Основни проблем овдје је незапосленост, а осим тога ту је и непокривеност подручја градксим водоводом - наводи Дабићева.

Управо због проблема са водом у Жељуши, у којој се сви баве пољопривредом, почело је бушење бунара за воду. Радове изводи и финансира предузеће Хидроелектране на Требишњици, а биће извођени у свим српским повратничким насељима у Мостару гдје је ова врста подршке потребна. Ријеч је о донацији вриједној више стотина хиљада марака.

- Стање на терену је такво да у доста мјеста гдје је српска заједница доминантна, ти основни услови за живот још увијек нису остварени. Наш циљ је да и кроз то, али и сваки други вид равноправности, вратимо српској заједници право и на ријеч и право на нормалан живот не угрожавајући друге - нагласио је Миливојевић.

Србе у Мостару су до сада представљали Срби који су били дио хрватских и бошњачких политичких партија. За интересе свог народа готово се нису ни интересовали, а још мање их заступали. Зато листу на челу са Велибором Миливојевићем многи и називају историјском јер би уласком макар једног аутентичног српског представника у Градско вијеће Мостара Срби били враћени на политичку сцену овог града, а њихови интереси заступани на прави начин.

Срби у Мостару својим гласом 20. децембра одлучују о својој будућности на овом простору.