latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:22 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Почиње изградња нове болнице у Добоју (ВИДЕО)

Почиње изградња нове болнице у Добоју. Кинеска компанија Чајна Синофарм, која је партнер у овом пројекту, посао градње додијелила је домаћој фирми. Болница у Добоју је капитални пројекат вриједан скоро 100 милиона марака. Градња би требало да буде завршена за око двије и по године.
Почиње изградња нове болнице у Добоју -
Почиње изградња нове болнице у Добоју

Нова болница у Добоју један је од најзначајнијих подухвата Владе Републике Српске у здравственом систему с циљем пружање квалитетних здравствених услуга за више од 250.000 грађана добојске регије.

Градилиште нове болнице је спремно. Сви припремни радови већ су завршени, кранови и контејнери постављени. Захтјеван пројекат градиће домаћа фирма "Грађ-промет" Добој, којој је кинеска компанија Синефарм указала повјерење. Први задатак им је изградња грађевинске конструкције. Радови почињу 1. децембра и трајаће до августа сљедеће године.

- Имамо ту доста посла, да изградимо комплетну бетонску конструкцију, то је негдје око 16 хиљада кубика бетона и око милион и шесто килограма арматуре - каже технички директор овог грађевинског предузећа Маринко Илић.

Почетак изградње болнице означио је крај прве фазе капиталног пројекта у којој су ријешени имовински односи, урађен пројекат и ријешена папирологија. За који дан биће завршена и грађевинска дозвола.

- Добили смо све потребне сагласности, од Вода Ребублике Српске, Електропривреде, Водовода, Топлане... Одјељење за урбанизам тренутно обрађује  пројектну документацију и у фази је издавања грађевинске дозволе - каже градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Нова болница имаће све службе под једним кровом. Ургентни блок биће савремено опремљен, а све операционе сале биће на једном мјесту.

Младен Гајић, директор ЈЗУ Болница "Свети апостол Лука" истиче да ће у новој болници бити и ангио-сала, која је добојској регији пријеко потребна.

Нова болница располагаће са 464 кревета, смјештена у двокреветним, трокреветним или апартманским собама. Простираће се на 25.000 квадратних метара. Имаће приземље и шест спратова, а на крову зграде хелидром.