latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:34 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

У Бањалуци промовисана друга "Форвард" конференција (ВИДЕО)

Друга Форвард конференција, промовисана је у Бањалуци у организацији Министарства за научнотехнолишки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра. У оквиру ове конференције биће разговарано о дигиталној трансформацији као глобалном концепту и о паметним рјешењима за јединице локалне самоуправе у Српској.
У Бањалуци промовисана друга "Форвард" конференција - Фото: СРНА
У Бањалуци промовисана друга "Форвард" конференцијаФото: СРНА

Први циљ овогодишње Форвард конференције јесте пружање информација, знања и подршке приватном и јавном сектору, док је други циљ да се грађанима на једноставан начин објасни значење дигиталне трансформације и примјена паметних рјешења.

- Основни циљ конференције јесте да, са једне стране пружимо информације, знање и подршку како приватном, тако и јавном сектору; да су трендови позитивни и да у принципу можемо успјешно да наставимо са дигиталном трансформацијом, увођењем паметних рјешења... а, други циљ који желимо да постигнемо, јесте да грађанима можемо на једноставан и практичан начин објаснити шта у суштини представља дигитална трансформација и који је значај за саме грађане, а шта представљају паметна рјешења и шта грађани генерално могу да очекују као побољшање свог животног окружења, користећи паметна рјешења - истакао је Фраго Гверић, директор Иновационог центра Бања Лука.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је нагласио да је ова конференција важна и због тога да се покаже колико је било битно током пандемије вируса корона имати ослонац прије свега на примјени ИКТ технологија када је ријеч о образовном систему, али и функционисању цјелокупног друштва.

Рајчевић је истакао и важност да се и у условима глобалне пандемије вируса корона осигура континуитет конференције.

- Ове године у оквиру Форвард конференције говоримо о дигиталној трансформацији као глобалном концепту, паметним рјешењима у оквиру јединица локалне самуоправе у Српској. Оно што је важно је да као друштво размишљамо шта дан након ове здравствене кризе и ту ИКТ индустрија може да покаже свој пуни потенцијал - нагласио је Рајчевић.

Према анализи Иновационог центра Бања Лука и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, ИКТ индустрија у Српској је у констатнтом расту.

- Посљедњих неколико година имамо раст новорегистрованих предузећа из ове области гдје смо их 2014. имали 222, а 2019. године 348. Имамо и позитивне показатеље о запошљавању у ИКТ индустрији, тако да смо 2014. године имали нешто више од 4.000 запослених, а пет година касније више од 7.000 - рекао је Рајчевић.

Овогодишња Форвард конференција, имаће тридесетак учесника, трајаће два дана и биће састављена од четири панела. Због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, конференција ће бити емитована на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, другог и трећег децембра од 20.10 часова.