latinica  ћирилица
28/11/2020 |  21:08 | Аутор: sputniknews.com

Улцињ: Ученици на захтјев учитељице опонашали албанског орла

Фотографија из учионице Основне школе "Бошко Стругар" објављена на друштеним мрежама на којој дјеца прекршених руку опонашају орла на албанској застави, током часа код учитељице Флоринде Баша, изазвала је критике јавности и реаговање Социјалистичке народне партије.
Албанска застава - Фото: REUTERS
Албанска заставаФото: REUTERS

У саопштењу Социјалистичка народна партија (СНП) позива још увијек актуелног министра просвјете Дамира Шеховића да реагује на очигледну злоупотребу дјеце у политичке сврхе у случају учитељице из Улциња Флоринде Баше која је на Фејсбук профилу објавила фотографију својих ђака са прекштеним рукама који опонашају орла са албанске заставе.

Медији су објавили да се на друштвеним мрежама појавила фотографија на којој дјеца једног одјељења Основне школе “Бошко Стругар“ из Улциња рукама опонашају орла са албанске заставе, што им је, како се наводи, задала учитељица Флоринда Баша.

- Учитељица Флоринда Баша је, како се види на фотографији која кружи друштвеним мрежама, подстицала ђаке Основне школе "Бошко Стругар" да прексте руке опонашајући орла са албанске заставе, а све у част празника државе Албаније, Дана заставе. И у овом случају се ради о злоупотреби дјеце, употреби симбола друге државе, подстицају на подјеле и томе слично. Истина је да је Дан заставе и Дан проглашења независности Албаније један од најважнијих датума албанског народа, али је недопустиво злоупотребљавати дјецу у политичке сврхе - наводе из СНП-а уз подсјећање да је министар Шеховић реаговао у случају учитељице Раде Вишњић из ОШ “Југославија“ у Бару.

Рада Вишњић из ОШ “Југосалвија“ добила је отказ, након што је директорица школе Биљана Вукмановић сходно Закону о раду покренула поступак утврђивања одговорности, након што је учитељица 4. октобра позивала ученике преко Вајбер групе на молебан у Храм Светог Јована Владимира у Бару, преносе Новости.

Директор школе: Ништа спорно, у складу са Уставом

Директор школе Миодраг Андровић каже да у поступку учитељице не види ништа спорно.

- Мислим да нису прекршени закони. То је дан који славе сви Албанци и колегиница је поступила у складу са Уставом. Након приче о Марку Миљанову, питала је ученике да ли знају шта значи сутрашњи датум. Дјеца су одговорила да знају и онда је настао снимак који је објављен. Ако неко мисли да то није требало, нека покрене поступак, што се мене тиче све је чисто -казао је Андровић Вијестима.