latinica  ћирилица
29/11/2020 |  19:46 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Окружењу отворити очи за жртве породичног насиља (ВИДЕО)

Десанка Марић, мајка двоје малољетне дјеце, била је жртва породичног насиља седам година. Центар за социјални рад јој је, у више наврата, предлагао да напусти супруга насилника и помоћ потражи у Сигурној кући, што је и прихватила тек прошле године. Одлучила је да јавно проговори о свом животу како би охрабрила све жртве породичног насиља, али и окружење које затвара очи пред овим проблемом.
Насиље, илустрација - Фото: РТРС
Насиље, илустрацијаФото: РТРС

Десанки је 37 година. Мајка је два дјечака од пет и седам година. Прве батине од супруга је добила само неколико дана након удаје 2012. године.

-Истукао ме је у кући због тога што сам га питала хоћемо ли ићи мојима у госте. Само зато. Било ме је срамота да то кажем својима, јер тек је прошло 12 дана од како сам почела да живим с њим. Ја сам ћутала и трпила га све до 2016. године, а онда сам почела јавно да причам. Стално је тукао и менен и дјецу јер је тешки алкохоличар - прича Десанка.

 За Десанкин случај годинама су знали и полиција и Центар за социјални рад. Одбијала је помоћ и смјештај у Сигурну кућу, у нади да ће се ствари промијенити. Али нису.

- Прошле године ударио ме оклагијом преко ноге и пребио је и сад ми је нога зарасла укриво. Тад сам ја пријавила полицији, која је дошла и одвела га на тријежњење - каже Десанка.

Ово је само дио мучног живота који је за собом оставила једна од бројних жртава породичног насиља, које су спас потражиле у Сигурној кући у Бијељини. Десанка је са двоје дјеце овдје провела више од четири мјесеца. Запослени у фондацији "Лара", која управља овом установом, пружили су јој психосоцијалну и правну помоћ. 

Насиље у породици је проблем нашег друштва ,а друштво смо сви ми, истичу активисткиње "Ларе", које су и ове године започеле 16 дана активизма у директном разговору са суграђанима, на улици и подјелом едукативних брошура. 

Насиље над женама и дјевојчицама представља најчешћи облик кршења људских права, па се и Међународни дан борбе против насиља у породици обиљежава од 25. новембра до 10. децембра, Међународног дана људских права.