latinica  ћирилица
30/11/2020 |  12:09 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Дачић: Захвалност чланицама ОДКБ на подршци

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић захвалио је данас чланицама Организације уговора о колективној безбједности (ОДКБ) на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности такозваног Косова, односно на поштивању универзалних принципа међународног права.
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs) -
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs)

Дачић је на онлајн сједници Савјета ОДКБ-а, на којој је учествовао на позив предсједника Руске Државне Думе Вјачеслава Володина, истакао да поздравља сарадњу са државама које се залажу за поштивање принципа међународног права, попут принципа територијалног суверенитета и интегритета, односно очувања независности држава.

Он је нагласио да Србија има традиционално пријатељске односе са свим чланицама ОДКБ - Руском Федерацијом, Бјелорусијом, Јерменијом, Казахстаном, Киргистаном и Таџикистаном, а да кроз сарадњу у ОДКБ-ом има прилику да их додатно ојача, саопштено је из Скупштине Србије.

Подсјетивши на то да Скупштина Србије има статус посматрача у Парламентарној скупштини ОДКБ-а, Дачић је поручио да ће делегација Скупштине Србије увијек настојати да пружи посебан допринос раду Парламентарне скупштине ОДКБ-а.

- Србија политиком војне неутралности и спремношћу да активно учествује у раду ОДКБ-а на делу потврђује сувереност и независност своје међународне позиције која је утемељена на принципијелној политици, која приоритетно полази од интереса Србије - истакао је у Дачић у обраћању.

Он је захвалио на пруженој помоћи Србији у борби против вируса корона, посебно војним љекарима и припадницима специјализоване службе АБХО руске армије.

- Уверени смо да је наше заједничко и солидарно деловање једини начин да се изборимо са пандемијом, као глобалном претњом која не признаје државне границе - рекао је Дачић.