latinica  ћирилица
30/11/2020 |  14:24 ⇒ 16:57 | Аутор: РТРС

Радмановић: Амандмани СДП-а супротни Дејтону и неће бити усвојени

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је данас да је СДП-ов приједлог амандмана на Устав БиХ којима се, између осталог, уводе функције "предсједника и два потпредсједника БиХ", као и "премијера БиХ" у супротности са Дејтонским споразумом и да неће бити усвојен у парламенту БиХ.
Ивица Дачић и Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Ивица Дачић и Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је рекао да се овим приједлогом амандмана потпуно мијењају Анекс 4 Дејтонског мировног спорзума, као и унутрашња организација БиХ.

- Већ смо им рекли да је немогуће да то буде усвојено у ПС БиХ - рекао је Радмановић на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Радмановић је напоменуо да је ријеч о концепцији која није базирана на Дејтонском мировном споразуму и Анексу 4 који јасно каже да је БиХ састављена од два ентитета и да су три конститутивна народа они који се питају.

- Ово је концепт потпуно обрнут и не може бити усвојен, не само зато што кажу да треба један предсједник и два потпредсједника, а не трочлано Предсједништво, већ због ових суштинских ствари - екао је Радмановић.

Он је истакао да се Устав БиХ, Анекс 4 Дејтонског мировног споразума, не може мијењати тако како нека политичка партија појединачно мисли да може.