latinica  ћирилица
30/11/2020 |  15:31 ⇒ 15:35 | Аутор: sputniknews.com

Још један град у Србији прогласио ванредну ситуацију

Штаб за ванредне ситуације града Лесковца због погоршања епидемиолошке ситуације прогласио је ванредну ситуацију.

Та одлука је донесена након што је протекле недјеље забиљежен двоструко већи број обољелих него претходне, а повећао се и број пацијената у Ковид амбулантама.

Дневно се прегледа око 300 особа, а за недјељу дана попуњено је 75 одсто капацитета ковид болнице, преноси РТС.

Градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације Горан Цветановић рекао је да је у посљедња 24 часа из нишких лабораторија за град Лесковац стигао 151 резултат тестирања, од чега је 46 позитивно, док се чека још 74 резултата анализа.

- У лесковачкој ковид болници је тренутно 145 хоспитализованих пацијената, 108 из Лесковца. Било је 14 пријема, није било отпуста. Један пацијент је упућен у КЦ Ниш, а троје пацијената је преминуло, старости 84, 61 и 72 године из Лесковца, Лебана и Сурдулице. На кисеонику је 105 пацијената, а на респиратору четворо - рекао је Цветановић на сједници Штаба, а наведено је на званичном сајту Града Лесковца.

Он је апеловао на све Лесковчане да схвате тежину епидемиолошке ситуације, али и незавидног положаја здравствених институција и запослених у здравству.

- До сада су оне успијевале да одговоре изазовима, али је алармантан податак да број хоспитализованих особа расте брзо и да је само за недјељу дана, од посљедње сједнице штаба, попуњеност капацитета повећана за 75 одсто. Налазимо се у тешкој ситуацији и уколико се опрез не повећа, може доћи до преоптерећења здравственог система - указао је Цветановић.

Додао је да је Дом здравља прошле недјеље оформио и четврту ковид амбуланту, да запослени имају много посла, јер број прегледа из дана у дан расте и изврши се скоро 300 прегледа дневно.

Указао је и да Општа болница Лесковац свакодневно троши вишемјесечне залихе кисеоника, али да је прије овог таласа обезбијеђен резервоар већег капацитета, као и кисеоничка мјеста за све кревете на грудном, инфективном и онколошком одјељењу.

Пренио је податке из лесковачке болнице, да ће пацијенти са негативним пи-си-ар тестом, а са амбулантном терапијом, из болнице бити премјештени у Службу за палијативну његу у Власотинцу, до потпуног опоравка, како би се растеретиле нишке и лесковачке установе.

Начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић рекао је да је на основу надзора Инспекције за рад извршеног 26. и 27. новембра установљено да се у великим корпорацијама на територији Лесковца поштују све епидемиолошке мјере које је наложио републички Кризни штаб.

Штаб је усвојио приједлог мјера, који обухвата повећање броја возила у превозу, појачану дезинфекцију површина, појачану дезинфекцију возила у превозу, ригорозну контролу поштовања наложених мјера у угоститељским, продајним и другим објектима, као и мјеру да је у наведеним објектима обавезно истаћи информацију о површини и максималном броју истовремених корисника.

Што се тиче стамбених зграда дезинфекцију заједничких просторија неопходно је вршити једном дневно, а дезинфекцију рукохвата више пута дневно.

На крају сједнице Штаба упућен је апел грађанима да се придржавају свих мјера, ношења маски, држања дистанце, избјегавања окупљања, уз препоруку да предстојеће славе обиљеже у кругу породице, преноси Тањуг.