latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:18 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Буџет стабилан, у јануару повећање пензија (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Извршни комитет ове странке закључио да је буџет Републике Српске стабилан, да се измирују све буџетске обавезе, а што је видљиво из другог ребаланса буџета који износи 3,636 милијарди КМ и виши је од планираног првим ребалансом.
Извршни комитет СНСД-а - Фото: РТРС
Извршни комитет СНСД-аФото: РТРС

- Редовно измирујемо све обавезе, нисмо имали смањења, имамо стабилне приходе иако постоје одређени проблеми узроковани вирусом корона. Србија ће нам дозначити 20 милиона евра за буџет Српске - рекао је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а у проширеном саставу.

Он каже да ће бруто домаћи производ бити мањи за пет одсто, али да је то најмање смањење у региону након Србије, док је пад увоза 10 одсто, а извоза осам.

- Покривеност увоза - извозом је остала на 75 одсто чиме смо посебно задовољни. Треба рећи да смо изгубили 18.000 радних мјеста, због вируса корона, али смо обезбиједили 20.500 нових што је повећање и изузетно је важно - рекао је Додик.

Додик је навео да ће од 1. јануара 2021. године пензије у Српској бити повећане за 3,5 од четири одсто, што говори о очувања пензионог система.

Када је ријеч о изборима, Додик је навео да је Извршни комитет констатовао да је СНСД показао изборну снагу, побиједивши у 42 општине у Републици Српској и три у Федерацији БиХ.

- Успјели смо да повећамо снагу СНСД-а у Републици Српској. СНСД је повећао број гласова, јер смо 2016. године имали 202.503, а сада имамо 207.142 гласа. Имамо и већи број одборника у локалним заједницама за 51 и сада их је укупно 441, а једина смо партија која у свим општинама и градовима има одборнике - рекао је Додик и напоменуо да се може очекивати да предсједници локалних организација СНСД-а, који нису добили изборе, поднесу и понуде оставке.

Према његовим ријечима, у фебруару или марту наредне године биће формиран изборни штаб СНСД-а за опште изборе 2022. године и да СНСД остаје привржен коалицији са осталим политичким партијама.

- Када је ријеч о изборима у Мостару, сутра ћу посјетити овај град и разговарати са српским представницима и осталим субјектима изборног процеса. Ако говоримо и изборима у Добоју, Извршни комитет СНСД је сагласан у подршци нашој градској организацији која је остварила одличан резултат на изборима који су били поштени и нема потребе да буду поновљени, јер су други изазвали проблем - каже Додик.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, Додик је оцијенио да је и даље комплексна и да Република Српска интензивно ради на набавци вакцине против вируса корона, а вакцинација ће бити добровољна.

Он каже да Српска са ФБиХ и ЕУ покушава обезбиједити довољно вакцина, али да то ради и са Русијом и Србијом, те да је сачињен предуговор са руским произвођачем о набавци милион доза вакцина и да се посредством европске мреже може очекивати набавка неколико стотина хиљада.

- Велика је изложеност здравственог сектора и поздрављамо напоре које је Влада Српске учинила да би га подржала. То није мало, јер у болницама у Српској тренутно има 1.047 пацијената заражених вирусом корна, а дан лежања кошта више од 2.000 КМ, што говори о висини трошкова - рекао је Додик.

Он је напоменуо да политика у Сарајеву покушава да исценира причу о изградњи хидроелектрана на Дрини и аеродрома у Требињу, истичући да је Српска аутономна за све договоре о овим инвестицијама.