latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:50 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Додик: Неприхватљива иницијатива СДП-а о уставним промјенама (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је данас да иницијативе, попут СДП-ове о уставним промјенама у БиХ, неће бити разматране и на дневном реду, наводећи да је то за Републику Српску неприхватљиво и да мора бити поштована воља два ентитета и три конститутивна народа да се нешто мијења.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да такве ствари слуша 20 година, те да СДП, СДА и неки други ово питање стално ваде из нафталина.

- То у суштини није ништа ново, већ се стално покушава иста ствар. Људи морају разумјети да то уопште неће бити на дневном реду. Могу они имати иницијативе какве хоће, али БиХ мора одражавати суштину. Воља два ентитета и три конститутивна народа да се нешто мијења и договара или не мијења мора бити поштована - оцијенио је Додик.

Он је рекао да је раније слушао и далеко веће захтјеве, па и оне да се бира само један предсједник непосредно на изборима у БиХ.

- Али и то је бивало одбијено и биће и у наредних 100 година ако буде преложено - поручио је Додик.

Он је рекао да бошњачке партије покушавају да таквим захтјевима изазову мало пажње када нема других догађаја.

- Понављам, за нас су такви захтјеви неприхватљиви и са наше стране неће бити разматрани, нити ће бити на дневном реду - рекао је Додик.

Он је поводом 15 година од оснивања Оружаних снага БиХ поновио да је у БиХ требало извршити демилитаризацију.

- То нису Оружане снаге БиХ већ неке друге стране силе. Жали Боже трошка који је огроман за њихово функционисање и нажалост повећан. Мислим да треба ићи на редукцију Оружаних снага и смањење трошкова тих снага - рекао је Додик.