latinica  ћирилица
30/11/2020 |  17:45 ⇒ 17:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Објављена одлука суда о потврђивању оптужнице против Тачија

Судија за претходни поступак Специјализованих вијећа тзв. Косова (познатог и као суд за злочине тзв. ОВК) објавио је данас одлуку којом је 26. октобра потврдио оптужницу против Хашима Тацвија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Редигована верзија одлуке за јавност, написане на 236 страна, објављена је у цјелости на сајту Специјализованих вијећа на енглеском језику.

У њој је детаљно објашњено став судије зашто сматра да постоји оправдана сумња да су Тачи и остали починили злочине за које су оптужени, а за које ће им се судити пред тим вијећима.

Судија је указао и зашто сматра да оптужница треба да остане редигована, односно да се у њој не наводе имена свједока и жртава.

- Судија сматра да је Специјализовано тужилаштво показало да постоје изузетне околности, које оправдавају привремено неоткривање идентитета свједока и жртава, све док не буду наређене и предузете одговарајуће заштитне мјере - наводи се поред осталог у одлуци судије, који је убрзо по потврђивању оптужнице на захтјев Тужилаштва издао и налог за хапшење Тачија и осталих.

Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими ухапшени су и изручени су Хагу 4. и 5. новембра и смјештени у притворску јединицу.

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, политичких противника.

У потврђеној оптужници се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду - најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на тзв. Косову, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према подацима из овог предмета који су објављени, током периода који обухвата оптужница Хашим Тачи је био на челу дирекције тзв. ОВК за политичка питања и за информације.

Крајем марта 1999. године Тачи је постао предсједник Привремене Владе Косова (Привремена Влада) и врховни командант тзв. ОВК.

У истом периоду Кадри Весељи био је члан дирекције тзв. ОВК за политичка питања и начелник обавештајне службе тзв. ОВК.

Већ крајем марта 1999. године, по формирању Привремене владе, нашао се на челу Обавјештајне службе тзв. Косова и постао министар за обавејштајну дјелатност у Привременој влади.

Реџеп Сељими у периоду из оптужнице, налазио се на дужности нацелника дирекције тзв. ОВК за операције.

У августу 1998. био је главни инспектор тзв. ОВК, а крајем марта 1999. године, када је формирана Привремена Влада, постао је министар за јавни ред, односно министар унутрашњих послова у тој Влади.

Јакуп Краснићи је члан дирекције тзв. ОВК за политичка питања и званични портпарол тзв. ОВК. Касније током 1998. године, званично је постављен на дужност замјеника команданта тзв. ОВК. По оснивању Привремене Владе, Краснићи је постао њен портпарол.

Према наводима оптужнице, дјела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на тзв. Косову, која су била дио раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

У шест тачака оптужнице терете за злочине против човјечности: прогон, затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство и присилни нестанак лица.

У четири тачке оптужнице терете се за ратне злочине: противзаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.