latinica  ћирилица
30/11/2020 |  17:52 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Додик: Измјене Закона могу предлагати само општине и градови (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да на данашњој сједници Извршног комитета ове странке није било ријечи о измјенама Закона о локалној самоуправи, те да ће, када то питање дође на дневни ред, то бити приједлог општина и градова, а не било кога другог.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је након сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци нагласио да већ неколико година Савез општина и градова Републике Српске тражио да се обаве разговори о томе како рјешавати ситуацију у локалним заједницама када се на једној страни нађу начелници и градоначелници, а на другој скупштинске већина и када се не може ријешити одређени проблем.

- Међутим, никакви приједлози нису на дневном реду, Влада Републике Српске о томе није расправљала, нити смо расправљали ми у СНСД-у. Обављају се консултације које иду за тим да у догледно вријеме, када се конституишу нове структуре власти и нови састав Савеза општина и градова, они предложе Влади, односно Парламенту Српске, одређена рјешења - рекао је Додик.

Додик је објаснио да та рјешења подразумијевају да, тамо гдје начелник општине не може да обезбиједи усвајање буџета, тај буџет може да предложи комисија за финансије те локалне заједнице.

Према тим рјешењима, истакао је Додик, ако ни након предвиђених рокова, не могу да се изаберу начелници одјељења или замјеници начелника и градоначелника, то може да уради комисја за избор и именовања у локалној заједници.

- То неко може да тумачи злонамјерно, али ради се о томе да се уведе више реда и то ће бити приједлог општина и градова, а не било кога другог - рекао је Додик.