latinica  ћирилица
30/11/2020 |  20:45 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Сарадња са Центром руског географског друштва

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић потписао је споразум о сарадњи са директором Центра руског географског друштва у Србији Мирољубом Милинчићем с циљем успостављања институционалне сарадње.
Кулић-Милинчић - Фото: СРНА
Кулић-МилинчићФото: СРНА

Споразум ће омогућити заједничко учешће и пријаве на приступне фондове посвећене образовању, истраживању и умјетничким активностима, као и организовање љетних школа, научних, стручних, културних и других манифестација са географском позадином.

Биће омогућено и подстицање научне и стручне сарадње између експерата из одговарајућих области, као и популаризацију активности Руског географског друштва у Републици Српској и БиХ, али и ширење географских, историјских и културних знања о Републици Српској у Руској Федерацији, саопштено је са Универзитета у Источном Сарајеву.

Милинчић је изразио наду да ће током сљедеће године Универзитет у Источном Сарајеву у сарадњи са овим центром реализовати пројекат "Руско културно насљеђе у БиХ".

На састанку одржаном у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву, Милинчић је истакао да је царска кућа Романових основала Руско географско друштво давне 1845. године, те да је Центар у Београду најстарији и најактивнији у оквиру Руског географског друштва и да ради на већем броју пројеката на простору Балкана и Руске Федерације.

Главне активности Руског географског друштва су експедиције и истраживање, образовање, објављивање књига и рад са младима.

Током 175 година традиције друштво је окупило најеминентније стручњаке који су дали огроман допринос у истраживању евроазијског географског простора, наведено је у саопштењу.