latinica  ћирилица
01/12/2020 |  09:06 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Зељковић: Налазимо се у периоду стабилизације (ВИДЕО)

Налазимо се у периоду стабилизације. Број заражених не иде ка горе, нажалост, не иде ни према доле, али је стабилан, нагласио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

- Први циљ је стабилизовати епидемију, и онда довести се у ситуацију да спуштамо број криве да она буде што мања - рекао је Зељковић.  

Он напомиње да је и даље потребна висока свијест свих грађана Српске да се побиједи вирус корона.

- Нажалост, ријеч пандемија је обиљежила живот свих грађана Републике Српске, па и свијета. Ниво свијести је подигнут, али без обзира на то, само мала група која нема те свијести може направити проблем цијелој заједници. Опасност код вируса јесте што се он јако брзо шири. Мораћемо научити живити са одређеним мјерама, а оно што ће задње попустити биће лична хигијена и дезинфекција - поручио је Зељковић.

Зељковић се дотакао и вируса грипа, као и вакцинације за исти. 

-  Наши грађани морају да знају да су вирус грипа и вирус корона потпуно два различита вируса. Сам вирус грипа може бити јако опасан, али да вакцинацијом нисте се обезбиједили и од вируса корона. Први контигент вакцина је већ при крају, и са добављачем смо разговорали да смо заинтерсовани за додатне количине вакцине против грипе, и јавност ће врло брзо бити упозната са тиме - рекаоје Зељковић.

Осврнуо се и на редовне вакцинације дјеце, демантујући да је било ко угрожен евентуалном заразом, ако дође примити вакцину.

- Родитељи треба да знају да је Институт за јавно здавство Републике Српске инсистирао да се нормално вакцинишу сви. Не постоји боља мјера од саме вакцинације. Искоријенили смо многе заразне болести баш путем вакцинације. Нажалост, сусретали смо се са неким родитељима који су на сваки могући начин покушали да избјегну вакцинације. Сам процес вакцинације траје јако кратко, и нема потреба да родитељи страхују да им је дијете угрожено на било који начин - тврди Зељковић.

За крај разговора он се осврнуо и на улогу медија у цијелој причи. 

- Цијелу годину обиљежила је епидемија погрешних инфорација, и то је утицало на један број грађана да непоштују прописане мјере, као и на саму вакцинацију. Научне чињенице говоре о томе која је њена корист. Вакцина пролази јако ригорозну контролу, а у завршној фази тестира се на људима, и тек онда се процјењује њен значај - закључио је Бранислав Зељковић.