latinica  ћирилица
01/12/2020 |  09:21 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Турковићева тражи од Турске да лобира за члана тима Орићеве одбране

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић позвала је шефа дипломатије Турске Мевлута Чавушоглуа да та држава преузме лобирање за именовање судије Суда БиХ Јасмине Ћосић Дедовић, која је члан одбране команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, за судију Међународног кривичног суда у Хагу, пише Глас Српске.
Бисера Турковић - Фото: РТРС
Бисера ТурковићФото: РТРС

Тај дневник наводи да је то Турковићева затражила у писму које је послато 9. новембра.

Извори Гласа Српске добро упућени у дипломатска дешавања сматрају да Турковићева у овом случају користи сва парадипломатска средства јер Бошњаци имају посебан интерес да Дедовићева буде именована.

- Овакво понашање Бисере Турковић представља још један скандал и антиуставно дјеловање њеног министарства, а овакви поступци наишли су на негативне реакције дипломата других држава и сви су изненађени да се један министар овако понаша - истакао је извор листа.

Дедовићеву је као кандидата предложио Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ, али она није добила сагласност Предсједништва БиХ јер је била члан одбране Насера Орића.

Глас наводи да је, након одбијања сагласности Предсједништва БиХ, Турковићева уз подршку бошњачког и хрватског члана Предсједништва Шефика Џаферовића и Жељка Комшића преузела обавезу да лобира за њено именовање.

Извор листа нагласио је да овај случај представља један од највећих дипломатских скандала у текућем мандату.

- Спољна политика је у надлежности Предсједништва, али Турковићева то игнорише и од почетка лобира да Ћосић Дедовићева буде именована. Судије Међународног кривичног суда се именују у Њујорку и она тамо није наишла на подршку јер јој је указано да је потребна сагласност свих народа и она се сада окренула Турској, ваљда очекујући да ће они успјети да убиједе друге државе да прихвате ову кандидатуру - рекао је исти извор.

Он је додао да су овакви поступци неозбиљни и према БиХ, али и према Турској, као великој и озбиљној држави.

- Турковићева понижава државу у чију самосталност се толико куне, а оваквим поступком су изненађени и сами Турци. Она то ради уз подршку своје странке и два члана Предсједништва, при томе заобилазећи уставни поредак, а с друге стране писмо које је послала на нивоу је ученика основне школе и омаловажава дипломатију БиХ у свијету - нагласио је саговорник Гласа Српске.

Члан Комисије за спољне послове Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да из кабинета Турковићеве редовно долази скандал за скандалом, а то је резултат чињенице да њену политику не креира Предсједништво, већ СДА.

- Ово је велика борба за именовање кадрова ове странке, а знамо шта би значило постављање њиховог кадра на овако важну функцију. И овај нови потез Турковићеве биће још један примјер лошег и својевољног дјеловања њеног кабинета, о чему ће бити расправљано и на сједници Дома народа по иницијативи коју сам ја покренула - рекла је Мајкићева Гласу Српске.

Лист подсјећа и да је на злоупотребу дипломатских процедура министра иностраних послова Бисере Турковић у мају упозорио предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Неприхватљив је начин да се злоупотребљавају процедуре - рекао је тада Додик