latinica  ћирилица
01/12/2020 |  09:25 ⇒ 09:29 | Аутор: РТС

Срби, Хрвати и Словенци ујединили су се у једну државу прије 102 године

Прва заједничка држава Јужних Словена проглашена је на данашњи дан прије 102 године. Звала се Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, да би 1929. промјенила име у Краљевина Југославија.
Краљевина СХС - Фото: архив
Краљевина СХСФото: архив

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца проглашена је 1. децембра 1918. у Београду.

 Србија је још почетком Првог свјетског рата званично објавила да су њени ратни циљеви уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, што је потврђено Нишком декларацијом Скупштине Краљевине Србије, 7. децембра 1914. године.

- Увјерена у рјешеност цијелог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбједи успјешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца - објавила је тада српска Скупштина.

Убрзо је уследило формирање Југословенског одбора 1915. године, који су сачињавали истакнути Срби, Хрвати и Словенци са простора тадашње Аустроугарске, опредјељени за стварање нове заједнице Јужних Словена.

Конкретни преговори о уједињењу у будућу државу постигнути су на грчком острву Крф, гдје је 20. јула 1917. донијета Крфска декларација, а у Женеви 9. новембра 1918. године, такозвани Женевски споразум.

Скупу у Женеви су присуствовали представници Краљевине Србије, Народног вијећа из Загреба и Југословенског одбора са централом у Лондону.

У јеку распада Аустроугарске под вођством челника и присталица Југословенског одбора у Загребу је проглашена Држава Словенаца, Хрвата и Срба, као земља Јужних Словена дотадашње Аустроугарске.

Пошто је у Новом Саду Велика народна скупштина претходно 25. новембра 1918. године донијела одлуку о присаједињењу Краљевини Србији, а дан раније 24. новембра и Скупштина Срема у Руми, у нову заједничку држави образовану 1. децембра 1918. године, Војводина је ступила као саставни дио Србије.

Такође, крајем новембра, Велика народна скупштина у Подгорици донијела је одлуку о припајању Црне Горе Краљевини Србији.

Тако је 1. децембра 1918. године регент (од 1921. краљ) Александар Карађорђевић у палати "Крсмановић", на Теразијама у Београду, прогласио стварање нове државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Године 1929. земљу је краљ Александар преименовао у Краљевину Југославију.

То је само био доследни наставак изворне концепције с којом је 1918. године и образована заједничка држава, и што је такође било унијето у Устав из 1921. године, познат као "Видовдански" 2 концепције интегралног југословенства – односно увјерења да је ријеч о једном троименом народу.