latinica  ћирилица
01/12/2020 |  11:05 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Видовић: Биће планирана средства за повећање пензија (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас у Бањалуци да ће у буџету Српске за наредну годину бити планирана средства за повећање пензија.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

- Обавезно је усклађивање пензија са растом плата и Влада Српске је обавезна да израчуна проценат раста пензија. Плате су у овој години расле за 5,2, а трошкови живота за један одсто и на основу овога ћемо израчунати ниво раста пензија и планирати средства у буџету за наредну годину - рекла је Видовићева у Народној скупштини током посланичких питања министрима у Влади Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској комплексна, иако постоји стабилизација броја лица која су заражена вирусом корона.

- У овом тренутку не намјеравамо пооштравати мјере у борби против вируса корона. Остаје обавеза свих нас да се придржавамо прописаних мјера и заједнички покушамо изаћи из кризе - нагласио је Шеранић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће становници моћи остваривати додатни приход прикупљањем шумских плодова, али ће морати имати сертификат, односно проћи одређену обуку.

- Становници неће плаћати накнаду за прикупљање шумских плодова, а наш циљ јесте да ова област буде уређена - каже Пашалић.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је да Министарство које предводи ради у складу са законом, а полицајци који су прекршили закон ће дисциплински одговарати.

- Сваки полицајац и полицијска управа је дужна да спроводи законе. Полицајци који су прекршили законе ће дисциплински одговарати, а како ће судови радити на основу полицијских извјештаја њихова је ствар и ту се нећемо мијешати - рекао је Лукач.