latinica  ћирилица
01/12/2020 |  11:22 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Холандија: Обавезно ношење маске на јавним мјестима

У Холандији је данас на снагу ступио Закон о обавезном ношењу маске на јавним мјестима ради сузбијања ширења вируса корона.
Амстердам (фото: AirPhoto.com) -
Амстердам (фото: AirPhoto.com)

У Холандији је од 13. октобра уведена дјелимична блокада, а здравствене власти би требале да током дана објаве седмичне податке о броју заражених.

Закон о обавезном ношењу маске у јавним зградама, укључујући школе, супермаркете и ресторане, првобитно ће бити на снази три мјесеца.

За непоштовање ове регулативе предвиђена је казна до 95 евра.

Од марта, па до септембра холандска администрација није препоручивала употребу маски сем у јавном превозу на основу савјета Националног института за здравље /РИВМ/.

Свјетска здравствена организација почела је од јуна да препоручује ношење маске на јавним мјестима гдје није могуће држање социјалне дистанце.

Међутим, директор РИВМ-а Јап ван Дисел навео је да не постоје научни докази о ефикасности маски и да би људи, уколико их носе, могли да занемарују регулативу о социјалној дистанци.

Међутим, холандска администрације је 30. септембра промијенила тактику и донијела одлуку о "снажној препоруци" употребе маске на препуним јавним мјестима.