latinica  ћирилица
01/12/2020 |  11:35 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Зубић: Берачи гљива неће бити оштећени

Правилник о условима коришћења и начину сакупљања осталих шумских производа, који сутра ступа на снагу, донесен је с циљем увођења више реда у ову област, а берачи гљива неће бити оштећени, рекао је помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић.
Гљиве - Фото: РТРС
ГљивеФото: РТРС

Зубић је појаснио да су Правилником прецизније прописане контроле у тој области, те ће сакупљачи, односно физичка лица, која живе од продаје осталих шумских производа и даље моћи да сакупљају гљиве, биље и остало, али ће их фирме морати регистровати и додијелити им идентификациони број, односно картицу.

- Они ће приликом контроле у шумском газдинству показати тај документ и неће имати проблема. Такође, та лица ће проћи одређену обуку да правилно прикупљају остале шумске производе како не би дошло до деградације у станишту. Никакву другу обавезу неће имати у односу на претходни правилник - рекао је Зубић за "Глас Српске".

Када су у питању физичка лица која сакупљају остале шумске производе за властите потребе, Зубић каже да је и претходним правилником било прописано да грађани дневно могу сакупити до једног килограма.

- Сматрамо да је, на примјер, килограм гљива за потребе једног домаћинства дневно сасвим довољан - оцијенио је Зубић.

Он је рекао да су фирме, које се баве откупом и продајом осталих шумских производа, обавезне да плаћају накнаду од пет одсто предузећу "Шуме Републике Српске", које су корисник шума и шумског земљишта у својини Републике.

- Многе фирме раније се нису придржавале тог прописа, а томе у прилог говоре подаци да су фирме које се баве прерадом и продајом осталих шумских производа лани извезле робу у вриједности од 23 милиона КМ, а "Шумама Српске" на име коришћења уплатиле су само 8.000 КМ, умјесто више од милион КМ, иако овдје треба узети у обзир да оне имају и властиту производњу - рекао је Зубић.

Када је ријеч о контроли ове области, Зубић каже да ће уговор, који ће комерцијална предузећа са "Шумама Српске" склопити на годишњем нивоу, подразумијевати локације, количине и врсте осталих шумских производа.

- Контролу на терену ће вршити лугари, који ће провјеравати да ли сакупљач има идентификациони број и евиденциони блок у којој уписује количине - рекао је Зубић.