latinica  ћирилица
01/12/2020 |  12:00 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Из Компензационог фонда исплаћено око 328 милиона КМ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је из Компензационог фонда исплаћено укупно 328,7 милиона КМ.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа" на сједници Народне скупштине Републике Српске, Видовићева је рекла да је из Компензационог фонда до сада директно у привреду усмјерено 94 милиона КМ плус 50 милиона КМ за гаранције по узетим банкарским кредитима.

Видовићева је рекла да је у здравство директно усмјерено око 96 милиона КМ, као и да је Фонду здравства усмјерен трансфер 52 милиона КМ да би сви могли да се лијече без обзира да ли су осигурани.

- Општинама је за губитак прихода по основу ПДВ-а упућено 30 милиона КМ и 6,1 милион КМ великом броју невладиних организација које су биле у социјалној потреби - рекла је Видовићева.

Она је навела да је пад БДП-а за првих шест мјесеци ове године износио 2,7 одсто, те да је пројекција ресорног министарства да ће на крају године износити 3,5 одсто.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић позвао је органе БиХ да одлучније реагују с циљем заштите домаће производње у смислу да се увоз неких производа оптерети уколико на домаћем тржишту постоји вишак производа.

Он је рекао да је Влада Српске ове године издвојила милионска средства за откуп тржишних вишкова појединих роба, попут меса и поврћа, али да се без јасне активности оптерећења увоза неће добити трајно рјешење у смислу заштите домаће производње.