latinica  ћирилица
01/12/2020 |  12:50 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Руски лидер не оставља савезнике, за разлику од запада

Руски лидер Владимир Путин има прецизну геополитичку визију, односно дугорочну стратегију, и никада не оставља своје савезнике, што није случај са западном политиком, пише "Фигаро".
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Никольский) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Никольский)

Путин и са Турском и са Западом успијева да одржава равнотежу, док је Запад изгубио утицај, осим у Украјини и балтичким државама.

Француски политиколог Торнике Гордадзе напомиње да се о Путину често говори као о одличном тактичару, али лошем стратегу.

Међутим, Гордадзе не дијели тај став јер је Путин успио да врати Русији положај значајног геополитичког играча.

- Русија никад не напушта своје савезнике, чак и ако они крше правила - ово је идеја коју промовише Владимир Путин - наводи Гордадзе за "Фигаро".

Док Запад може да промијени своју политику у зависности од ситуације и остави на цједилу Гадафија и Курде, Кремљ ће, напротив, увијек подржавати предсједника Сирије Башара ел Асада.

Како наводи француски лист, Јерменија рачуна на помоћ Русије у конфликту са Азербејџаном.

Међутим, као ни са протестима у Бјелорусији и Киргизији, нити приликом побједе прозападног кандидата у Молдавији, Путин није предузимао никакве нагле потезе.

Како наводи аутор текста, Русија је "извукла поуку из Украјине", гдје је њено мијешање било контрапродуктивно.

- Главни циљ Владимира Путина - враћање руских позиција на међународном плану - постигнут је - истиче Гордадзе.

Други француски политиколог Жан-Силвестер Монгреније примјећује да се, без обзира на спорове, Ердоган и Путин добро разумију и могу наћи компромис. Са друге стране, Турска за Запад представља проблем.

- Руски предсједник не жури, али маневрише и игра на различитим пољима: дипломатским, војним, економским... Ако одлучи да није тренутак, он се не мијеша - сматра Монгреније.

Тако је чекање Русије у Нагорно-Карабаху вратило у регион мировне снаге. И у Јерменији и у Бјелорусији Владимир Путин рачуна на вријеме.

- Он је руководилац старе школе. Ако демократске западне државе зависе од времена и од мишљења друштва, он води своју дјелатност по дубини - истиће Монгреније.