latinica  ћирилица
01/12/2020 |  13:33 ⇒ 23:48 | Аутор: СРНА

Позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања, те допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Српској у школској 2019/2020. години, у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Кандидати за додјелу Светосавске награде, која се састоји од повеље и новчане награде, јесу васпитачи и стручни сарадници из предшколских установа, наставници разредне и предметне наставе из основних школа, те наставници средњих школа у Републици Српској, саопштено је из ресорног министарства.

Према овом јавном позиву, кандидате за додјелу Светосавске награде могу предлагати предшколске установе и основне школе, струковна удружења васпитно-образовних радника, те директори средњих школа, наставничка вијећа и стручни активи средњих школа.

Ресорни министар Наталија Тривић истакла је да се Светосавском наградом жели додатно указати на значај и вриједност позива васпитно-образовних радника у Републици Српској, те наградити сваки допринос развоју и унапређењу васпитно-образовног система.

- Додјељивањем Светосавске награде Министарство просвјете и културе доказује да цијени рад васпитно-образовних радника који уче дјецу да је знање свјетлост и моћ која нас ослобађа од незнања - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да васпитно-образовни радници уче дјецу како да читају и пишу, како да разумијевају себе и свијет око себе, те како да буду добри, мудри и човјекољубиви, као и да буду вриједни, креативни и упорни.

- Уче их да воле свој народ, како да очувају светосавски национални, културни и духовни идентитет, али и како, као Свети Сава, да имају узоран живот, да воле све народе, да им помажу колико могу и да буду поштовани од њих - навела је Тривићева.

Она је рекла да је циљ да васпитно-образовним радницима ова награда буде додатна мотивација за још већу посвећеност васпитању и образовању дјеце, јер се васпитач и учитељ увијек може посматрати и као трећи родитељ.

- Вјерујем да ће добитници награде још више развијати своје таленте и преносити своје знање и искуство на дјецу јер од васпитања и образовања ученика, који се сада школују, зависи каква ће бити будућност Републике Српске - рекла је Тривићев.

Јавним позивом прецизиране су процедуре и услови пријављивања кандидата, те услови које кандидати за додјелу Светосавске награде треба да испуњавају, у складу са законима и подзаконским актима којима је посебно дефинисана додјела награде за сваки ниво образовања и васпитања.

Критеријуми за бодовање приликом утврђивања листе кандидата за додјелу Светосавске награде за предшколске установе су да је васпитач или стручни сарадник аутор или коаутор дидактичке играчке, средства или материјала за рано учење, да васпитач или стручни сарадник има објављене радове у стручним часописима из дјелокруга свога рада, затим да је васпитач или стручни сарадник аутор књиге, композиције или другог садржаја који се може користити у раду предшколске установе, а који је одобрен за употребу од Републичког педагошког завода.

Критеријуми су и иновативност и креативност у раду васпитача или стручног сарадника, затим примјена разноврсних и савремених иновативних метода и технологија у васпитно-образовном раду, као и допринос васпитача или стручног сарадника унапређивању квалитета рада предшколске установе у васпитно-образовном раду, те доказан допринос унапређењу партнерства са родитељима у организовању различитих садржаја као што су радионице, обуке, приредбе и друго.

Критеријуми за основне и средње школе су освојено прво мјесто на такмичењима ученика у претходној школској години, које је припремао тај наставник, иновативност и креативност у раду наставника, примјена разноврсних и савремених иновативних метода и технологија у васпитно-образовном раду и допринос наставника унапређивању квалитета рада установе у настави и ваннаставним активностима.

Имена добитника Светосавске награде биће објављена на званичној интернет-страници Министарства просвјете и културе, а уручивање награде најбољим кандидатима биће уприличено на свечаној додјели, 28. јануара 2021. године, у Дјечијем позоришту Републике Српске.