latinica  ћирилица
01/12/2020 |  14:06 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Филиповић: Банка хуманог млијека значајна за сву пријевремено рођену дјецу (ФОТО)

Успостављање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској од изузетног је значаја за сву пријевремено рођену дјецу, али и за цијелу Републику, истакла је представник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" Амела Филиповић.
Подршка хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Подршка хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Након данашњег састанка представника Удружења са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, Филиповићева је напоменула да се свако десето дијете у свијету, па и у Српској, роди прије времена.

- Банка хуманог млијека коју ћемо успоставити захваљујући овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће прва оваква банка у БиХ. Сматрам да ће ова активност коју смо покренули, уз подршку предсједнице Републике Српске, бити јако успјешна и да ћемо реализовати ову идеју - рекла је Филиповићева.

Према њеним ријечима, банка хуманог млијека је од великог значаја за све пријевремено рођене бебе, јер свако хумано млијеко представља и лијек тој дјеци.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Овим истовремено подижемо свијест о пријевремено рођеној дјеци што је код нас све чешћа појава. Оваква банка ће бити велика подршка свим мрвицама које треба да се роде - нагласила је Филиповићева.

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" традицинално се 11. пут одржава под покровитељством предсједнице Републике.

Средства прикупљена у овогодишњој акцији биће искориштена за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској.

Прва Банка хуманог млијека у Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, а основна намјера је да се пријевремено рођеној и тешкој болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано млијеко.

У оквиру акције, од данас до 31. децембра, биће активан и "М:тел" хуманитарни број 1411. Позивом на овај број грађани ће бити у прилици да подрже акцију са једном КМ и на тај начин дају свој допринос цјелокупној акцији.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.