latinica  ћирилица
01/12/2020 |  14:36 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Успјешно изведена вјежба спасавања "Јахорина 2020"

Показна вјежба спасавања "Јахорина 2020", која је обухватала евакуацију скијаша, туриста са жичаре, данас је успјешно изведена на шестосједу Огорјелица, с циљем провјере оспособљености учесника и средстава за рад у кризним ситуацијама.
Показна вјежба спасавања "Јахорина 2020" - Фото: СРНА
Показна вјежба спасавања "Јахорина 2020"Фото: СРНА

У вјежби коју је организовао Олимпијски центар "Јахорина" учествовали су припадници Горске службе спасавања "Јахорина", уз помоћ Републичке управе Цивилне заштите.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је новинарима да су они увијек ту како би пружили подршку Олимпијском центру за вријеме зимске туристичке сезоне.

- Наши тимови који нису активни у процесу деминирања у зимском периоду биће ангажовани за хитно медицинско збрињавање на планини, а за сада ће бити доступна два тима. Ако буде потребе за више, Републичка управа стоји на располагању - навео је Новитовић и додао да сви морају имати разумијевање за медицинско особље у Болници "Србија" и домовима здравља који не могу бити ангажовани у оваквим задацима због вируса корона.

Према његовим ријечима, корона је нешто што је приоритет свих институција у Српској, али је Републичка управа са својим капацитетима ту да пружи подршку свим скијашима и онима који буду користили простор и стазе Олимпијског центра како би се осјећали сигурно и безбједно.

Шеф Горске службе спасавања "Јахорина" Миро Калем рекао је са су спремни за почетак зимске туристичке сезоне и да су овом вјежбом показали добру ефикасност и да могу да одговоре свим сутуацијама, те да стоје на располагању скијашима и туристима који се задесе на Јахорини.

Калем је додао да је на стазама свакодневно неколико људи из Горске службе, који у било којем моменту могу професионално одговорити на непредвиђене ситуације.