latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:05 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Филм "Дара из Јасеновца" у трци и за Златни глобус

Ратна драма "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Гаге Антонијевића, која је представник Србије на такмичењу за Оскар, ушла је у званичну трку и за Златни глобус и то не само у категорији за најбољи страни филм, већ и у свим осталим категоријама.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

Ово достигнуће представља незапамћен успјех српског филма, јер до сада ниједно домаће остварење никада није било у трци за Златни глобус у свим категоријама.

Церемонија свечаног уручења награде коју додјељује Холивудско удружење страних новинара (ХФПА) заказана је за 28. фебруар 2021. године.

Награда Златни глобус се увијек очекује с великом пажњом свјетске филмске јавности, јер је најчешће и најава која ће остварења и умјетници освојити Оскар, који ће бити додијељен 25. априла.

Вечерње новости додају, да наду да ће "Дара из Јасеновца" забиљежити успјех и у трци за најважнију награду, даје и то што је право на приказивање драме о страдању српске дјеце у усташким логорима током Другог свјетског рата, на коју је Србија чекала 75 година, откупила чувена америчка компанија 101 Студиос.

Захваљујући уговору овог студија са дистрибутерским гигантом, кућом "Универсал Пицтурес", "Дара" ће бити ријетко остварење у историји српске кинематографије које ће, поред америчке, имати и свјетску биоскопску дистрибуцију.

Приказивање приче о незапамћеним злочинима над српским народом у доба усташке НДХ, пред америчком публиком почеће у јануару 2021. године, а београдска премијера заказана је 22. април, на 76 година од пробоја јасеновачких логораша.