latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:09 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Беванда са шефом Мисије ММФ-а о новом аранжману

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда одржао је данас састанак са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Мартином Петријем да би размотрили могућности за нови аранжман и услове које би подразумијевало ово кредитно задужење.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Беванда је нагласио да Министарство финансија и трезора и он лично могу испоштовати предложене рокове и обавезе из домена свог рада, а то је првенствено припрема буџета институција БиХ за идућу годину.

Он је истакао да је документ оквирног буџета за период 2021-2023. година основ за доношење буџета за идућу годину, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Према његовим ријечима, Министарство финансија је припремило тај документ и он мора бити усвојен на сједници Савјета министара, а након тога ће врло брзо бити достављен у процедуру и буџет за идућу годину.

- Свјесни смо да је привремено финансирање најгора варијанта и ми смо први који се залажемо за то да буџет што прије усвојимо - рекао је Беванда.

Он је подсјетио да је Фискални савјет у септембру усвојио Глобални фискални оквир којим је одређена граница за буџет институција БиХ у износу милијарду и 27 милиона КМ, што је повећање за 31,1 милион у односу на ову годину.

Током састанка Беванда је нагласио да у тешким временима пандемије и великих економских изазова треба имати у виду и статус привредника, али и полицајаца, војника и службеника на чему инсистирају и синдикати.

Саговорници су се сагласили о томе да реформе морају бити спровођене у интересу цијелог друштва, те да се владе суочавају са великим изазовима.

Беванда, који је и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, нагласио је да су у претходном периоду донесене важне одлуке о расподјели прихода, те да ће, уколико се буде избјегавала политизација, бити могуће наставити са позитивним дјеловањем овог тијела.

Састанку је, осим сарадника министра Беванде, присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендру Џуел.