latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:14 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Поништено рјешење о пореском дугу Митрополије

Министарство финансија Црне Горе поништило је рјешење Пореске управе, којим се Митрополији црногорско-приморској на терет ставља порески дуг од преко два милиона евра на име пореза и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за око 60 свештених лица, саопштено је из Митрополије.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

Спорним рјешењем Митрополији је била утврђена обавеза плаћања пореза и доприноса за здравствено осигурање на лична примања, камате за неплаћене доприносе за период од 2003. до 2020. године.

У одлуци о поништавању рјешења наводи се да је Митрополија у благовременој жалби навела да нема правног основа да буде странка у поступку за обрачун доприноса за ПИО за свештенике и вјерске службенике као осигуранике самосталне дјелатности.

Указано је да је Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање прописано да су обвезници доприноса за ПИО свештеници, вјерски службеници, монаси и монахиње, а не Митрополија.

Из Министарства финансија су навели да побијено рјешење Пореске управе није правилно и на закону засновано.

Пуномоћници Митрополије у овом предмету били су свештеници протојереј-ставрофор Велибор Џомић и прото-презвитер Предраг Шћепановић.