latinica  ћирилица
01/12/2020 |  18:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Лауреати ће Нобелову награду махом примити у својој домовини

Умјесто традиционалне раскошне церемоније која сваке године у Стокхолму окупља велики број званица, Нобелове награде ће ове године лауреатима у већини случајева бити додијељене у њиховој домовини на мјесту који ће одабрати шведске дипломата.
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

Број гостију биће условљен локалним рестрикцијама, а планови су и даље подложни промјенама усљед непредвидивости епидемиолошке ситуације.

Портпаролка Нобелове фондације је саопштила да ће церемоније бити одржане 7. и 8. децембра, преноси Ројтерс.

Церемоније ће трајати кратко, док ће медаље и дипломе бити постављене на столу, уз употребу рукавица, наводи се из Нобелове фондације.

Награде ће бити уручене на различитим мјестима, као што су државне институције, научни институти, шведске дипломатске резиденције. Неки лауреати ће награде примити у својим домовима.

Традиционална предавања биће преношена уживо 8. децембра на сајту Нобелове фондације, као и концерт из Концертне хале у Стокхолму који ће се одржати без публике.

Главни догађај биће одржан 10. децембра, када ће шведски краљ путем видео-линка пожељети добродошлицу, а том приликом биће емитован и видео снимак кандидата који су освојили награду.

Организатори су саопштили да ће овогодишњи добитници Нобелове награде бити позвани на церемонију која ће бити одржана 2021. године, уз претпоставку да ће се епидемиолошка ситуација до тада нормализовати.

Ово је први пут да је отказан банкет поводом додјеле Нобелове награде од 1956. године, када церемонија није одржана у знак протеста због инвазије бившег Совјетског Савеза на Мађарску.