latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:02 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Клизи ли СДА ка потпуном расколу? (ВИДЕО)

У ишчекивању потврда локалних избора у БиХ, резултати општих из 2018, у Федерацији још нису имплементирани. Док крња ентитетска влада и даље "ради" у техничком мандату, Кантон Сарајево добиће трећу за двије године. Кантон је јуче успоставио нову скупштинску већину и одмах смијенио Владу предвођену кадровима СДА. Још један ударац за партију Бакира Изетбеговића, након лоших изборних резултата који су узроковали унутарстраначке турбуленције. Клизи ли СДА ка потпуном расколу?
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

Тињало је још од мајске конвенције 2018. када је Денис Звиздић одустао од кандидатуре за бошњачког члана Предсједништва БиХ. Тај гест страначки идеалисти узроковали су повлачењем у корист предсједникове супруге Себије Изетбеговић.

Одустала је и прва бошњачка дама касније, али само од те кандидатуре. На свим другим, могућим, била је свеприсутна, па и у сарајевском кантоналном одбору, као потпредсједница.

И управо ту, најтежи и најболнији пораз, на локалним изборима, доживјела је СДА. Изгубила је четири начелничка мјеста, десетке одборничких. И добила критички освијештеног и говорљивог Звиздића.

Криминал и корупционашке афере, које се везују за страначке пулене, неуређен здравствени систем, катастрофална предизборна кампања.... Детектовао је Звиздић разлоге пораза на излазним страначким вратима.

- Пораз је био болан, бруталан и понижавајући у Кантону Сарајево. Зато тражим смјену Кантоналног одбора СДА - изјавио је Звиздић.

На пријетећи одговор страначког лидера није дуго чекао.

- И он (Звиздић) ће сад имати прилику да упозна мене. Ја нисам човјек којем се дају ултиматуми - рекао је Бакир Изетбеговић.

Бранио је лидер СДА неодбрањиво. Супружничке “заслуге” у здравству, ратне - носилаца корупционашких афера, радне – средњошколског кадра у обавјештајном сектору... а онда након сједнице страначког колегијума проциједио: “Вријеме је да стану тешке ријечи. Звиздић и ја се знамо јако дуго”. Ретерирао је, рекло би се! Али само привидно.

- Звиздић је дао неке изјаве да ће напустити неке своје ултиматуме. Мислим да то није требало, али видјећемо кад дође, разговараћемо с њим о томе - додао је Изетбеговић.

Реченица која неодољиво подсјећа на “случај” из странке избаченог Аљоше Чампаре. И са њим је, као врсним “познаваоцем”, само прије који мјесец Изетбеговић “разговарао”, након што је Чампара “проговорио” о страначкој странпутици.

И прије Чампаре, са разним Конаковићима, Шепићима, Касумовићима, Хаџибајрићима.... А управо они, као појединци или здружено са тек успостављеном новом политичком платформом, помели су зелени породично-страначки конгломерат у Сарајеву, Зеници, Горажду, Бихаћу....Дакле, сви већи центри унутар Федерације.

Каква судбина чека Звиздића, биће јасније након страначке сједељке сљедеће седмице. Да ли ће “лидер” ипак спустити лопту, бунтовника “замрзнути” и чекати погодан тренутак да га политички угаси и склони!? Или ће Звиздић, што је извјесније, сам отићи, попут претходника формирати нову партију или се прикључити некој њиховој.

- Мислим да, када говоримо о Звиздићу, нема повратка. Али не могу да разумијем како је могуће да руководство неке партије, политичке организације, до те мјере потпуно буде неспособно и да не препозна шта је оно шта их угрожава - истиче политички аналитичар Жарко Папић.

И није само Звиздић детектовао узроке пропадања странке, прије супружничке управљачке структуре! Учинили су то и неки други “дисиденти”. Од Звиздића можда и гласније и јасније реизабрани начелник општине Нови град Семир Ефендић – једине сарајевске градске општине гдје је СДА једва добила пролаз.

Многи су склони рећи како је Ефендић Звиздића престигао у егзодусу. Прва провјера судбине СДА – за 15-ак дана у Мостару. Но Папић нема дилему.

- Дакле, они јесу стварно на прагу распада и мислим да ће за опште изборе имати још лошији резултат, уколико нешто радикално не учине - додао је аналитичар.

А спремности за радикалне резове у СДА – нема. Бар за сада!