latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:20 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Бањац напустио ДНС; Нешић: Идемо у опозицију (ВИДЕО)

Данашња сједница Народне скупштине прва је, након више од 14 година, на којој ДНС учествује као опозициона партија. Тако је оно што је предсједник странке, Ненад Нешић, најављивао данима, данас и озваничено. А, због ДНС-овог напуштања владајуће коалиције, њих је напустио досадашњи генерални секретар и шеф Клуба посланика у НСРС, Дарко Бањац.
Предсједништво ДНС-а - Фото: РТРС
Предсједништво ДНС-аФото: РТРС

С обзиром да Бањац себе, у наредном периоду, не види као опозиционог посланика, а није, каже, сагласан ни са јучерашњом смјеном четири потпредсједника ДНС-а, одлучио је да поднесе неопозиву оставку на све страначке функције. И Бањац и Нешић поручили су да нису могли да пронађу заједнички језик.

- Имамо различите ставове, различита мишљења и, из тог разлога, ја не могу остати члан ДНС-а - истакао је Бањац.

- Наши политички путеви су се разлишли и ја му желим срећу у будућем политичком ангажману - нагласио је Нешић.

Нови шеф ДНС-овог клуба посланика у Народној скупштини је Душко Ивић, који је потврдио да ће преостали посланици ове странке, њих шест, дјеловати опозиционо. Подршка Нешићу стигла је и од Предсједништва странке.

- Тражићемо да нас премјесте у лијеву страну сале и као опозициони посланици дјеловаћемо коректно, оно што је добро похвалићемо, што није добро, критиковаћемо - нагласио је Ивић.

Славко Глигорић, потпредсједник ДНС-а, додао је су они који су остали у странци довољни и да ће показати, како је рекао, искреност, истину и пут ка бољем животу у Српској.

Прелазак ДНС-а у опозицију није значајније нарушио однос снага у Парламенту Српске, јер коалиција око СНСД-а и даље има већину, иако не и двотрећинску.

У ДНС-у не крију да ће, у наредном пеиорду, заједно са осталим опозиционим странкама, покушати да формирају нову већину, како у Српској, тако и на бх. нивоу.

- Ко жели промјене, ко жели боље Републици Српској, ко увиђа проблеме који се тренутно овдје дешавају, ми смо са таквима спремни да разговарамо. Сматрамо да је Српској потребна нова енергија, нови људи, да су потребне промјене како би изашли из економске и демографске кризе - нагласио је Нешић.

Подсјећамо, ДНС је овај скупштински сазив започео са 12 посланика, да би се, на половини мандата, тај број преполовио. Најновији одлазак из странке завршен је у, наоко, пријатељском тону. Иако, кажу, и даље остају пријатељи, Бањчеви и Нешићеви политички путеви и дефинитивно су се разишли, а остаје да се види како ће се то одразити на будућност странке.