latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:23 ⇒ 02/12/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

Притисак на Бошњаке у Сребреници који су спремни на сарадњу и суживот (ВИДЕО)

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ, уз асистенцију МУП-а Републике Српске, претресли су јутрос канцеларије Беге Бектића, начелника Одјељења за друштвене дјелатности општине Сребреница. Ухапшене су три особе које се доводе у везу са изборним преварама, а приликом претреса одузето је неколико мобилних телефона и других предмета.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Бектић који је и предсједник ОО СДП-а Сребреница терети се због кривичног дјела крађе идентитета. Наводи се да је украо идентитет више особа и фиктивно их пријавио у Србију за гласање путем поште.

Из СИПА је саопштено да су претреси извршени на шест локација након којих су ухапшене три особе.

- Лишена су слободе три лица због сумње да су починила кривична дјела удруживања ради извршења кривичног дјела, припремање извршења кривичног дјела, фалсикфиковања исправа, недозвољено кориштење личних података и повреда бирачког права - наводи се у саопштењу.

Федерални медији извјештавају да је Бектић са још двојицом сарадника тиме обезбиједио гласове за Младена Грујичића, кандидата за начелника општине Сребреница.

Начелник Грујичић каже је да је ово подметачина из бошњакчих политичких кругова и наставак притиска на све Бошњаке у Сребреници који су спремни на сарадњу, суживот и помирење.

Грујичић додаје да је Бектић као начелник Одјељења за друштвене дјелатности допринио више развоју Сребренице него сви кадрови СДА за протеклих 15 година.

- Ја могу да похвалим рад Беге Бектића, јер је честито обављао свој посао и онако како то треба, професионално. Бегић је већ дуже вријеме изложен тортури и јавном прозивању да је "мој човјек". Овдје се сада покушава наметнути таква атмосфера да ће сваки Бошњак, који размишља својом главом и који не прати политику која је погубна за грађане Сребренице, бити линчован и стављен на стуб срама - изјавио је Грујичић.

На друштвеним мрежама представници Бошњака, који себе сматрају "једино исправним", ликују због хапшења Беге Бектића. Алија Табаковић, који не жели да призна пораз на изборима за мјесто начелника, написао је "Прво се морамо обрачунати са нашим. На реду су њихови".

Истовремено, СДА је затражила оставку Нермина Никшића предсједника СДП-а због Сребренице. Умјесто тога, Предсједништво ове странке распустило је Општински одбор у Сребреници, а Бектића искључило из чланства.