latinica  ћирилица
01/12/2020 |  20:20 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Доступност вакцине свима - приоритет португалског предсједавања

Обезбјеђивање вакцине против ковида 19 за све европске земље биће приоритет Португалије када презуме предсједавање ЕУ у јануару, изјавио је португалски премијер Антонио Коста.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Бриселу рекао да ЕУ мора да гарантује да ће имати доступну вакцину која је ефикасна и која може истог дана стићи у све земље Европе.

Коста и Мишел су нагласили хитност рјешавања спора са Мађарском и Пољском у вези са владавином права, за коју ЕУ инсистира да буде један од услова за добијање новчаних средстава за опоравак од пандемије ковид 19.

- Не постоји "план Б" за усвајање буџета и фонда за опоравак на сљедећем састанку Европског савјета, који ће се одржати 10. и 11. децембра. Рекао сам Шарлу Мишелу да сам спреман да овдје останем још неколико дана уколико је потребно - истакао је Коста.

Мађарска и Пољска саопштиле су у четвртак, 26. новембра, да ЕУ не може да поставља владавину права као услов за добијање новца, осим ако промијени споразум о финансирању.

Мишел је рекао да је ЕУ привржена напорима да се пружи подршка Њемачкој, која предсједава Унији, у рјешавању проблема у наредних неколико дана.