latinica  ћирилица
01/12/2020 |  22:10 ⇒ 22:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Тиодоровић: Новим мјерама смањићемо контакте

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је данас да ће током викенда бити затворени сви објекти, изузев апотека, прехрамбених продавница, доставе хране и пумпи и да ће тако бити наредна два викенда, до 15. децембра.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

- Не тражимо три мјесеца, али тражимо да тако буде бар до 15. децембра. Да издржимо то, па ћемо да процијенимо да ли ћемо наставити у том тренду или ћемо имати ефекте, па ћемо моћи да ублажавамо мјере. На тај начин ћемо смањити социјалне контакте - рекао је Тиодоровић гостујући на РТС.

Он је додао да нове мјере нису закључавање.

- Не бих употријебио такав израз. Не ради се о ванредном стању, већ о ограниченом радном времену - навео је Тиодоровић и додао да је он и раније био за то да се објекти затварају и прије 17.00 часова.

- Био сам за то да се раније затворе и не бисмо имали "црни петак". Мислим да је то мјера која је требало раније да се примјени - додао је он.

Тиодоровић је казао да се не разматра увођење полицијског часа, нити ванредног стања.

- Надам се да ће Влада да усвоји ове мјере у четвртак. Пијаце смо оставили отворене, мада је и тамо појачан ризик, а за викенд ће радити до 15.00 часова - казао је нишки епидемиолог.

Он је појаснио и зашто дјеца до десет година могу да иду у школу, наводећи да она немају рецептор АЦ-2, који је неопходан да би се вирус везао за ћелију.

Исту препоруку је дала Свјетска здравствена организација, а то је, каже Тиодоровић, да дјеца у том узрасту треба да иду у школу јер за њих нема опасности, осим за ону која имају астму.