latinica  ћирилица
02/12/2020 |  08:02 ⇒ 08:04 | Аутор: СРНА

Кривокапић образлаже програм и састав нове владе

Мандатар Здравко Кривокапић данас ће у Скупштини Црне Горе образложити програм и персонални састав нове владе.

Најављено је да ће сједница, због великог интересовања посланика да учествују у расправи, трајати најмање два, а највише три дана.

Кривокапића је за мандатара предложио 8. октобра предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, након обавјештења да три коалиције, послије парламентарних избора, имају скупштинску већину.

Мандатар је у експозеу, који је у понедјељак доставио парламенту, истакао да ће приоритети нове владе бити економија, борба против ковида 19 и истинска владавина права.

Он је поручио да ће фокус, осим слободе медија и функционалности правосуђа, бити на развојној економској политици, унапређењу конкурентности и одрживости јавних финансија, на здравој животној средини, доприносу борби против наглих климатских промјена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању.

Кривокапић је најавио доношење нових системских закона, почевши од приоритетних закона о поријеклу имовине, лустрацији, Влади, Скупштини, планирању простора и изградњи објеката.

Он је најавио и да ће сви "дискриминациони закони који су креирани с циљем остваривања партијских интереса, а на штету грађана и вјерских заједница бити преиспитани, измијењени и допуњени, док ће њихове штетне одредбе, које дијеле биће и свађају грађане Црне Горе, бити уклоњене".

- Посебан приоритет влада ће посветити измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести како би исправила неправду и штету коју постојећи закон доноси грађанима и вјерским заједницама - рекао је Кривокапић.

Он је рекао да ће бити извршена ревизија и преиспитивање свих концесионих уговора, донесена декларација о трајној забрани изградње малих хидроелектрана на црногорским водотоковима, као и измјена Закона о енергетици.

Кривокапић је најавио да ће се нова влада залагати за његовање добросусједских односа са државама окружења и искрено пријатељство са свим земљама.

Он је у експозеу објавио персонални састав нове црногорске владе, која ће имати 12 министарстава и једног потпредсједника.

Потпредсједник владе биће једина страначка личност, лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Кривокапић је за министра унутрашњих послова предложио Сергеја Секуловића, одбране Оливеру Ињац, а иностраних послова Ђорђа Радуловића.

Ресор финансија и социјалног старања водиће Милојко Спајић, капиталних инвестиција Младен Бојанић, а економског развоја Јаков Милатовић.

Кандидат за министра правде, мањинских и људских права је Владимир Лепосавић, здравља Јелена Боровинић Бојовић, а просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

За министра екологије, просторног планирања и урбанизма предложен је Ратко Митровић, а јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

На челу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде биће Александар Стијовић.

- Све су ово особе које су знањем, искуством, тимским духом, референцама и претходним резултатима пажљиво изабране и по свим критеријумима заслужиле да предводе поједина министарства - рекао је Кривокапић.

Сједница Скупштине Црне Горе почеће у 12.00 часова.