latinica  ћирилица
02/12/2020 |  09:04 ⇒ 09:08 | Аутор: СРНА

Петина Београђана спремна да се вакцинише против короне

Само петина становника Београда спремна је да се вакцинише против вируса короне, објавила је "Политика", позивајући се на резултате студије коју је урадила Америчка привредна комора у сарадњи са Економским институтом из Београда и Институтом за епидемиологију Медицинског факултета у Београду.

Четвртина испитаника је изјавила да не жели да добије цјепиво, одлука око девет одсто грађана зависиће од избора произвођача вакцине, а око 45 одсто становника Београда још није одлучило да би се вакцинисало када вакцина буде одобрена и доступна.

У студији је наглашено да у тренутку испитивања 41 одсто испитаника није било забринуто да може да се зарази, а да је 13,1 проценат сматрао да ситуација није тако озбиљна као што се представља.

Узимајући у обзир погоршање епидемиолошке ситуације од краја октобра и чињеницу да предстојећи зимски период претпоставља додатне ризике, руководиоци истраживања сматрају да је неопходно фокусирати се превасходно на повећање капацитета за тестирање, оснаживање епидемиолошког надзора и јачање капацитета здравственог система.

Стручњак за имунизацију и консултант Економског института Драгослав Поповић рекао је да је потребна јака кампања која би се усмјерила на 54 одсто људи који су против вакцинације, како би им се објаснило све у вези са тим.

- Људи морају да схвате шта заправо вакцина значи свакоме од нас и неко мора да одговори на све њихове бојазни, дезинформације и питања - истакао је Поповић.

Он је додао да је битно да се објелодани и план вакцинације прије него што у Србију стигне прва вакцина против ковида 19.

- спред домова здравља и амбуланти су редови људи који долазе због сумње на ковид. Не може у тој истој установи да се организује вакцинација и да људи чекају у редовима. Неко ће доћи једном, два пута и када види редове одустаће од идеје да добије вакцину", рекао је Поповић.