latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:32 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Конференција поводом успостављања сарадње Даун синдром центра са руском Фондацијом

Међународна конференција поводом успостављања сарадње између Даун синдром центра Бањалука и Хуманитарног фонда за особе са Дауновим синдромом "Даунсајд ап" из Москве биће одржана у петак, 4. децембра, у Бањалуци.

Предсједник Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је Срни да ће састанак бити одржан у Музеју савремене умјетности Републике Српске са почетком у 12.00 часова, а да ће се учесници из других земаља укључити онлајн.

- Руска фондација је препознала наш рад и значај рехабилитационог програма за особе са Дауновим синдром и њиховог радног оспособљавања, тако да је ово први састанак са представницима фондације из Москве на којем ћемо размијенити искуства и успоставити начине сарадње - навео је Јелић.

Он је додао да ће састанак бити одржан онлајн, те да ће осим представника институција и установа из Републике Српске, учествовати и представници Фондације из Москве, те директор Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић, као и особе са Дауновим синдромом из земаља ЕУ.

- Циљ нам је да покажемо да ове особе могу да имају породицу, да раде и буду одговорне, јер су то прије свега људи. Зато нам је битно да на првом мјесту родитељима скренемо пажњу на то, како би дјецу која имају Даунов синдром од најранијег узраста укључили у све сфере друштвеног живота - рекао је Јелић.

Он је напоменуо да је то једини начин да се препозна и искористи потенцијал који та дјеца имају, а никако да се сакривају и буду искључени из друштвеног живота.