latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:27 ⇒ 19:28 | Аутор: Блиц

Одбојкашки преседан - неће се играти квалификације за Свјетско првенство

Свјетска одбојкашка федерација, ФИВБ, саопштила је да ће на 19. шампионат планете у конкуренцији одбојкашица, које ће се одиграти 2022. у Холандији и Пољској и на 20. првенство свијета за одбојкаше (Русија, од 26. августа до 11. септембра те године), играти по 24 репрезентације и да неће бити квалификација на основу одлуке Административног одбора ФИВБ-а.
Одбојка (фото: www.fivb.com) -
Одбојка (фото: www.fivb.com)

Директан пласман на оба првенства обезбиједили су свјетски шампиони, Србија код дама и Пољска код мушкараца, као и домаћини такмичења, Холандија и Пољска, односно Русија.

Пласман ће, у обе конкуренције изборити по двије селекције са континенталних шампионата 2021. који се нису пласирали до тог тренутка.

Уколико прва три мјеста на ЕП 2021. у конкуренцији одбојкашица заузму Србија, Холандија и Пољска, пласман на СП 2022. ће изборити наредне двије селекције по пласману. Иста ситуација је у конкуренцији одбојкаша ако су на прве двије позиције Русија и Пољска.

Пласман на шампионат свијета 2022. у конкуренцији одбојкашица ће поред Србије, Холандије, Пољске и 10 селекција са континенталних првенстава изборити и још 11 репрезентација са ФИВБ ранг листе по завршетку репрезентативних такмичења у 2021. које се нису нису квалификовале на Свјетско првенство.

Учешће на Свјетском првенству 2022. у конкуренцији одбојкаша ће поред Русије, Пољске и 10 селекција са континенталних првенстава изборити и још 12 репрезентација са ФИВБ ранг листе по завршетку репрезентативних такмичења у 2021. које се нису нису квалификовале на шампионат планете.

ФИВБ је саопштио да ће одбојкаши утакмице на СП играти у 10 градова: Москви, Санкт Петербургу, Калињинграду, Краснојарску, Казању, Јекатеринбургу, Уфи, Новосибирску, Кемерову и Јарослављу.

На јубиларном, 20. првенству свијета у конкуренцији одбојкаша 24 екипе ће бити подијељене у шест група са по четири тима. Мечеви 1. фазе ће се играти од 26. до 29. августа.

Пласман у другу фазу избориће 16 екипа, по двије првопласиране селекције из сваке групе и 4 најбоље трећепласиране екипе, које ће формирати четири групе са по четири тима, а мечеве ће играти од 2. до 4. септембра.

Пласман у 3. фазу, која укључује и полуфиналне и мечеве за пласман, избориће шест селекција - побједници група и двије најбоље другопласиране репрезентације, које ће играти од 7. до 11. септембра.