latinica  ћирилица
03/12/2020 |  07:49 ⇒ 07:50 | Аутор: СРНА

Љубинка Бобић - ненадмашна "Госпођа министарка"

Чувена српска глумица Љубинка Бобић /1897-1978/, члан Народног позоришта у Београду, умрла је на данашњи дан 1978. године.
Љубинка Бобић - Фото: Wikipedia
Љубинка БобићФото: Wikipedia

Започела је каријеру као тумач улога наивних, несташних, враголастих дјевојака, освојивши напречац гледалиште ведрином. Тумачећи касније карактерне улоге, исказала је изузетно сценско умијеће.

Љубинка Бобић постаје члан Народног позоришта у Београду 1920. године и остаје ту до пензионисања. Није играла само за вријеме Другог свјетског рата јер је одбила да засмијава публику док је земља окупирана.

Добила је глумачке стипендије које су јој омогућиле усавршавање у Берлину и Лондону.

Током дуге каријере тумачила је најразличитије ликове, а ненадмашном се сматра њена интерпретација Живке у комедији "Госпођа министарка" Бранислава Нушића. Мада је сама Љубинка Бобић сматрала да је ту улогу, која је највише обиљежила њену каријеру, још боље играла Жанка Стокић.

Бобићева је добила "Златну арену" 1957. године за најбољу главну женску улогу у филму "Поп Ћира и поп Спира". Добитник је Седмојулске награде Србије, као и многих глумачких награда.

Када јој је досадило да игра типске ликове уображених монденки написала је неколико популарних хумористичко-сатиричних комада.

Љубинка Бобић преминула је 3. децембра 1978. године у Београду и сахрањена је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Поштанска марка са њеним ликом издата је 2003. године.

Улица Љубинке Бобић налази се на Новом Београду, у насељу Бежанијска коса. Постоје још двије улице са њеним именом у Јакову и у Лазарици у Крушевцу.