latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:00 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Лукач - Вулин: Свако угрожавање мира у Српској уједно и угрожавање мира у Србији (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач састао се данас у Бањалуци са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.
Састанак Лукача и Вулина - Фото: РТРС
Састанак Лукача и ВулинаФото: РТРС

Разговарано је о унапређењу сарадње те заједничкој обуци кадрова.

Два министра су разговарала о актуелним безбиједносним темама у региону, мигрантској кризи, као и заједничкој борби против тероризма и свих видова криминалитета.

Лукач је рекао да је важна сарадња у области организованог криминала јер је неопходно спријечити криминалце у њиховом скривању од потјерница и заобилажењу закона. Он сматра да је борба против тероризма веома битна и да ће бити настављена размјена података.

Истичући да је на састанку договорен наставак успјешне сарадње и да је Србија пружила помоћ Српској када је ријеч о школовању полицијских кадрова, Лукач је нагласио да ће сарадња измећу специјалних антитерористичких јединица и жандармерије бити настављена путем заједничких вјежби и размјене опреме.

- Можемо да рачунамо на помоћ МУП-а Србије и када је ријеч о обуци кадрова из Српске, попут полиграфисте који се обучава уз помоћ стручњака МУП-а Србије. Такође, постоји и сарадња када је ријеч о коњичким јединицама - један број наших људи је прошао обуку заједно са коњичком јединицом МУП-а Србије - рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је формирана хеликоптерска јединица МУП-а Српске и убрзо долази први хеликоптер марке "амсад", те навео да је екипа пилота и техничара завршила тромјесечну обуку у Русији а да сљедеће године стиже други, а потом и трећи хеликоптер. на основу потписаног уговора.

Лукач је најавио и потписивање уговора два министарства о заједничкој дарадњи и обуци пилота и техничара.

- Спроводећи договор између предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика сваки министар своју посјету мора да учини свом народу и својој Бањалуци. Ја имам то задовољство и част да будем у Бањалуци као министар унутрашњих послова и истичем спремност за наставак сарадње и унапријеђење сарадње МУП-а Србије и МУП-а Републике Српске - изјавио је Вулин.

Нагласио је да је свако угрожавање безбједности и мира у Српској уједно и угрожавање безбједности и мира у Србији.

- Свака несрећа која се деси у Србији подједнака је несрећа за грађане Српске. Имамо обавезу да сарађујемо, да свакодневни живот учинимо безбједним и сигурнијим - рекао је Вулин.

Ово је прва званична посјета Вулина како је постао министар унутрашњих послова Србије.