latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:49 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Преузете норме ЕУ у правилник о прехрамбеним адитивима

Савјет министара данас је, на приједлог Агенције за безбједност хране БиХ, донио Правилник о измјенама Правилника о прехрамбеним адитивима, којим се преузимају одговарајући прописи ЕУ у овој области, а који су усвојени до 11. јуна.

Измјенама досадашњег правилника жели се омогућити несметано функционисање унутрашњег тржишта, које ће пружити висок ниво заштите здравља људи, интереса потрошача и произвођача у БиХ, када је ријеч у употреби прехрамбених адитива, саопштено је из Савјета министара.

Измијењеним правилником стварају се услови за континуирано праћење прописа ЕУ и редовно ажурирање анекса правилника који се односе на прехрамбене адитиве допуштене за употребу у храни.

На сједници су усвојене и појединачне информације Министарства безбједности, и то о усвајању Другог извјештаја о усклађености БиХ са препорукама антикорупцијског тијела Савјета Европе (Греко) у четвртом кругу евалуације, као и о усвајању додатка Другом извјештају о усклађености БиХ са препорукама Грека у трећем кругу евалуације.

Други извјештај о усклађености БиХ са препорукама Грека у четвртом кругу евалуације и додатак Другом извјештају о усклађености БиХ са тим препорукама у трећем кругу евалуације биће објављени на интернет страници Грека и Министарства безбједности у Савјету министара.

Савјет министара је у закључцима истакао да је приоритетна реализација препорука Грека из ових извјештаја, те је задужио Министарство безбједности да упути ургенцију свим надлежним институцијама у БиХ ради њиховог спровођења.

Данас је усвојена и информација Дирекције за европске интеграције о одржавању петог састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност 17. и 18. децембра путем онлајн платформе.

На сједници је усвојено више оперативних закључака ради боље припреме за овај састанак, те је дата сагласност на документ за дискусију и састав делегације која ће учествовати на састанку, саопштено је из Савјета министара.

Примљен је к знању и усаглашени дневни ред за пети састанак Пододбора за правду, слободу и безбједност између ЕУ и БиХ на којем ће, између осталог, бити разговарано о функционисању правосуђа, борби против корупције и организованог криминала, сарадњи агенција за провођење закона, миграцијама, азилу и управљању границом.