latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:51 | Аутор: СРНА

Лукач: Опасност увијек постоји, посебно од повратника са страних ратишта

Министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Алкесандар Вулин сагласни су да опасност од тероризма увијек постоји, због чега је потребно да безбједносне агенције увијек буду опрезне и да сарађују на глобалном нивоу да би контролисале потенцијалне терористе.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао да у БиХ, али и Европи, и даље постоје људи који су имали контакт или били чланови одређених терористичких групација, те да се никада не зна када ће добити неки задатак или се самоиницијативно одлучити на терористички акт.

- Знамо да се у БиХ вратио велики број људи који су били припадници терористичких организација и ратовали су за њихове интересе... У БиХ и даље постоје параџемати у којима су врбовани људи који су слати на страна ратишта. Ти параџемати морају бити под контролом и не можемо очекивати ништа добро од тих људи ако и даље раде на развоју идеологије која је блиска терористичким организацијама - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је додао да у Српској нема таквих параџемата, те да се појављују одређени појединци који су под контролом полиције.

Вулин је рекао да највећа безбједносна пријетња од потенцијалног тероризма долази од повратника са сиријског ратишта који су били припадници "Исламске државе", а који су углавном концентрисани у српској јужној покрајини Косову и Метохији.

- Када се посматра проценат бројности становништва неког простора и када се то упореди са бројем људи који се са тог простора налазе у редовима "Исламске државе", са Косова и Метохије их има више него Ирачана или Либијаца - навео је Вулин.

Он је истакао да се МУП Србије труди да зна ко су ти људи, одакле су и гдје су, али да не може у потпуности гарантовати безбједност с обзиром да Србија нема ефективну власт на Косову.

- Али, о томе су упознати међународни безбејдносни фактори - нагласио је Вулин.

Он је рекао да МУП Србије сарађује са свима који имају потребу да се боре против тероризма и криминала.