latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:34 ⇒ 13:35 | Аутор: Б92

Федерер искористио мјесто у АТП Савјету да заштити своју позицију на ранг листи

Дирк Хордорф, потпредсједник Тениске федерације Њемачке, оптужио је Роџера Федерера да је искористио своју позицију у АТП Савјету играча да промјени систем бодовања и тако заштити себе.

С обзиром да смо ове године имали паузу од пет мјесеци, АТП је изабрао опцију "замрзавања ренкинга" све до наставка такмичења од средине августа.

Такође, направљен је нови начин бодовања по ком се гледа 18 најбољих резултата у периоду од 22 мјесеца, умјесто стандардног периода од 12 мјесеци.

Хордорф тврди да је све то дошло под утицајем Роџера Федерера, освајача 20 гренд слем титула, који је у овој години одиграо свега један званичан турнир, Аустралијан опен, а успио је да остане по том новом систему бодовања на петом мјесту АТП листе.

- Роџер је просто промјенио метод рангирања како би заштитио себе. То је неодговорно и потпуно некоректно. По мом мишљењу, он користи те предности које има у АТП Савјету играча. Нико не говори о томе, али без те промјене у начину бодовања, Роџер Федерер не би био у Топ 50 - изјавио је Хордорф у подкасту Тенниснета, "Тишина, молим".

Хордорф је мало пренаглио, јер би према калкулацијама, Швајцарац био у Топ 30, тачније на 29. мјесту по оригиналном систему бодовања.

Ипак, да је Швајцарац профитирао, јесте. Пета и 29. позиција нису иста ствар...