latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:59 ⇒ 23:06 | Аутор: СРНА

Додик: Савјет за спровођење мира је нелегалан (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Савјет за спровођење мира у БиХ нелегалан и да не чита коминике које овај савјет усвоји.
Милорад Додик (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) -
Милорад Додик (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

- Већ 10 година не читам испразне коминикее Савјета за спровођење мира у БиХ, јер умишљају да нама треба да дају задатке као да немамо паметнијег посла. Нисам читао ни посљедњи коминике и не занима ме. Савјет за спровођење мира би коначно требало да престане да на такав начин дјелује - рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да у посљедњих пет година ниједан коминике није испуњен и да је све испразна прича.

- Доста је више туторства и да се говори шта овдје треба да радимо. Савршено добро знамо шта треба да радимо, а они су у значајном обиму реметилачки фактор, поготово високи представник који би коначно морао да напусти БиХ - рекао је Додик и додао да је тек синоћ сазнао за сједницу Савјета за спровођење мира.

Он је подсјетио да Русија не подржава коминикее Савјета за спровођење мира.

- Стално нам говоре да је саставни дио Устава БиХ Конвенција о људским правима и слободама у којој пише да народи имају право на самоопредјељење, а не националне мањине. Тај правични свијет не дозвољава Србима у БиХ самоопредјељење, а Шиптарима, као националној мањини на Косову, покушава да подржи неку државу. То је неправедан однос - каже Додик.

Поновио је да Срби немају проблема са БиХ која је у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да је дао рок од шест мјесеци политичарима у БиХ да промијене политику или ће тражити реаговање ЕУ, Додик је упитао ко још вјерује Инцку, одакле му надлежност и да ли пише у Дејтонском споразуму да може да мијења политику у БиХ?

- Инцко служи за замајавање, јер хоће да се допадне политичком Сарајеву и зато нешто измишља. Шта значи промјена политике, то је прича Сарајева да долази нова администрација САД па се пробудио Инцко да не заостаје за очекивањима Бошњака. Када је он са озбиљним политичарем разговарао - рекао је Додик.

Додао је да је Инцко "шерет који покушава да на себе скрене медијску пажњу".

- Пошто су најављивали да иде, сада хоће да обиљежи ово вријеме. Кога ће казнити и какво његово кажњавање? Десет година не може да објави одлуку у нашем Службеном гласнику и тако неће моћи ни сада. Инцко је смијешна фигура у испуњавању очекивања морбидног политичког Сарајева да неко буде кажњен - сматра Додик.

Он каже да му боњшачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручује да мора промијенити политику иначе ће нестати са политичке сцене.

- Замислите какав је то доживљај и сигурно је да се људи у Сарајеву заносе. Не мислим мијењати политику, а Инцка се не бојим, његове пријетње су празна прича и изазивам га да ме промијени - хајде мајсторе да видим како ћеш то урадити - закључио је Додик.