latinica  ћирилица
03/12/2020 |  14:21 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Загреб добио двије опомене од Европске комисије

Европска комисија упутила је Хрватској два образложена мишљења и двије службене опомене због повреде права Европске уније.

Хрватској је упућено образложено мишљење због непримјењивања правила ЕУ о пружању информација о мултимодалним путовањима на нивоу ЕУ, док се друго односи на провођење Директиве о безбједносним мјерама у главним тунелима.

Дат јој је рок од два мјесеца да одговори на образложено мишљење и обавијести Европску комисију о мјерама које је предузела за рјешавање тог питања. У противном, Комисија може предмет против Хрватске да упути Суду ЕУ.

Осим Хрватске још су неким чланицама ЕУ упућена ова образложења мишљења Европске комисије.

Хрватска је у груги од 13 земаља чланица ЕУ којима је упућена службена опомена у којима се тражи да доставе своје дугорочне стратегије о енергетској обнови зграда.

Свих 13 држава имају рок од два мјесеца да испуне своје правне обвезе. У противном им Комисија може упутити образложено мишљење.

Хрватска је добила и службену опомену у којој се позива да у национално законодавство у потпуности пренесе ревидирану Директиву о основним безбједносним стандардима о заштити од зрачења.

Држава има рок од два мјесеца да одговори на аргументе које је изнијела Европска комисија. У противном јој Комисија може упутити образложено мишљење.

Европска комисија, чија је задатак да прати и обезбјеђује пуно провођење европских закона у државама чланицама, једном мјесечно објављује пакет повреде права ЕУ.

У пакету објављеном данас, Европска комисија је укупно упутила 47 службених опомена, 28 образложених мишљења, а седам случајева упућено је на Суд ЕУ.