latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:05 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Будимо дио акције отварања прве Банке хуманог млијека у Српској (ВИДЕО)

Традиционална хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, ове године има за циљ покретање прве Банке хуманог млијека у Српској. Иницијатор ове велике идеје је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској - "Мрвице".
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Скоро цијелу трудноћу, око шест мјесеци, Александра Дошло је провела у болници, ишчекујући могући пријевремени порођај. У болници су остали и након порођаја, током прва три мјесеца Маријиног живота.

- Марија нема неке теже дијагнозе, највећи проблем су јој била плућа, инфекције и сепса, али стим смо се изборили. Њен први оброк био је од само три милилитра млијека - прича мајка пријевремено рођене дјевојчице.

Александра и друге мајке пријевремено рођене дјеце у Српској, имају велику подршку "Мрвица" , удружења основаног 2016. године. Тренутно имају око 120 активних чланова.

- Као члан овог удружења имам велику помоћ која се односи на организовање љекарских прегледа и контрола, као и искуства многих мајски које су све то прошле са својом дјецом. Увијек неко нешто више зна - каже Јелена Ћетковић, чланица Удружења "Мрвице".

У Српској се сваке године прије времена роди око 350 дјеце. А сваки попијени милилитар мајчиног млијека је значајан за њих, јер му је оно и храна и лијек.

- Ниједно вјештачко млијеко не може надомјестити мајчино млијеко. Прије свега мајчино млијеко има имунолошке особине, а затим посебне нутритивне и пробавне карактеристике због чега дјеца која се њиме хране значајно рјеђе имају упалне болести цријева, некротични колитис, и још нека обољења која су веома тешка у том периоду и значајно угрожавају лијечење - истакла је шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Јелица Предојевић-Самарџић

- У Европи постији неколико стотина банака хуманог млијека, а бројне студије су показале да је мајчино млијеко веома важно за исхрану и развој новорођенчади - рекао је директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић.

Отварању Банке мајчиног млијека можемо допринијети сви, позивом на хуманитарни број 1411.