latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:25 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Значајно свједочење жена жртава рата

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је значајно што су чланице Удружења жена жртава рата, охрабрене подршком Српске, смогле снаге и свједочиле пред истражним органима о злостављањима током протеклог рата у БиХ.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Он је навео да се на основу тих непобитних свједочења о злостављању Српкиња у току протеклог рата мијења слика у јавности о жртвама, али и о карактеру, неспорно грађанског рата у БиХ, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Милуновић је данас наставио разговоре о изради буџета за наредну годину са представницима Удружења жена жртава рата Републике Српске и Удружења "Јасеновац-Доња Градина", организација које имају статус од посебног интереса за Републику Српску.

Представници обје ове организације тражили су да у буџету за наредну годину буду увећана средстава за финансирање рада и пројеката ових НВО.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић указала је на огроман значај због доношења Закона о жртвама ратне тортуре и посебно исказала захвалност Влади због мјесечне накнаде коју остварују жене жртве рата.

Она је информисала министра да се, на основу свједочења жена, чланица овог удружења, успјешно воде кривични поступци против починилаца кривичних дјела ратног злочина, те да су неки већ осуђени на правоснажне казне затвора.

Предсједник Удружења "Јасеновац-Доња Градина" Саша Ачић захвалио је Влади Републике Српске за подршку коју удружење има на изради посебног веб-портала, гдје ће бити могуће пронаћи мапирана сва стратишта српског народа која су почињена током Другог свјетског рата у Независној Држави Хрватској, што ће имати велики значај због доступности ових података на једном мјесту.

Милуновић данас је завршио разговоре о теми буџета за наредну годину са представницима невладиних организација од јавног интереса проистеклих из протеклог рата, а о резултатима разговора наредних дана обавијестиће Владу Републике Српске.